De Franse energie-gigant TotalEnergies heeft ambitieuze plannen aangekondigd, om eind 2026 te beginnen met ontwikkelingsboringen in Suriname zijn eerste offshore olieveld. Samen met projectpartner APA Corporation is totalEnergies bezig met voorbereidingen voor de gezamenlijke ontwikkeling van de Sapakara Zuid-Krabdagu velden in Blok 58. De definitieve investeringsbeslissing voor het project, dat naar schatting USD 9 miljard zal kosten, wordt tegen het einde van het jaar verwacht.
Volgens documenten ingediend bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), plant TotalEnergies om tot 32 putten te boren, waaronder olieproductieputten, waterinjectieputten en gasinjectieputten. Deze boringen zullen drie jaar duren, tot eind 2029.
Voor dit project zal TotalEnergies twee boorplatforms charteren. De Nederlandse specialist in drijvende productie, SBM Offshore, is al bezig met de bouw van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO), hoewel het contract daarvoor pas na de goedkeuring van het project door TotalEnergies en APA officieel zal worden toegekend. De FPSO zal een capaciteit hebben van 200.000 vaten olie per dag en kan 2 miljoen vaten ruwe olie opslaan. De eerste productie wordt verwacht begin 2028.
Naast de FPSO en boorplatforms, zullen drie offshore ondersteuningsvaartuigen en helikopters nodig zijn om de operaties te ondersteunen. Een contract voor de onderzeese infrastructuur, inclusief stijgleidingen en voedingskabels, zal worden gegund na de definitieve investeringsbeslissing.
TotalEnergies zal een deel van het geproduceerde gas uit het reservoir aan boord van de FPSO gebruiken als brandstof, terwijl de rest zal worden geïnjecteerd om affakkelen te voorkomen. De Sapakara Zuid en Krabdagu-velden worden geschat op een gezamenlijke winbare olievoorraad van 700 miljoen vaten. Blok 58, waar deze velden zich bevinden, ligt ongeveer 140 kilometer ten noordwesten van Paramaribo, op waterdieptes variërend van 50 tot 2150 meter.