Suriname en IMF bereiken doorbraak in economisch herstelprogramma

De Surinaamse autoriteiten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben op personeelsniveau overeenstemming bereikt over de zevende evaluatie van het economische herstelprogramma van Suriname. Dit programma wordt ondersteund door de Extended Fund Facility (EFF) en moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het IMF. Zodra deze goedkeuring is verkregen, zal Suriname toegang hebben tot ongeveer 62,5 miljoen USD (46,7 miljoen SDR).

De prestaties van het programma worden over het algemeen als bevredigend beoordeeld. Dankzij de inspanningen van de Surinaamse regering om de economie te stabiliseren, vertoont het land tekenen van economisch herstel. De economie groeit, de inflatie daalt gestaag, en de spreads op internationale obligaties staan op een recordlaagte, wat het beleggersvertrouwen versterkt.

De prioriteit voor de korte termijn blijft het handhaven van een strikte begrotingsdiscipline, vooral met de aankomende verkiezingen in zicht. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om de minderdraagkrachtigen en kwetsbaren te beschermen en door te gaan met structurele hervormingen om de instellingen en het bestuur te versterken.

Ondanks eerdere zorgen van het IMF over het voldoen aan de voorwaarden van het programma, lijkt de stemming positief. Het IMF heeft drie belangrijke aandachtspunten benoemd: tegenvallende belastinginkomsten, uitdagingen in de elektriciteitsopwekking, en het saneren van het ambtenarenapparaat, met name het aanpakken van spookambtenaren. Ook werd de herkapitalisatie van banken genoemd en de noodzaak van verscherpt toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen door de Centrale Bank van Suriname.

De schuldherschikking wordt door het IMF als een stap in de juiste richting gezien. Het is opmerkelijk dat er geen directe verwijzing naar China is gemaakt, hoewel er wel sprake is van lopende gesprekken met andere private schuldeisers buiten de Paris Club.

Tot slot is de hervorming van het sociaal vangnet een onderwerp van strategisch belang, waarbij er specifieke aandacht zal zijn voor het bereiken van het binnenland als doelwit van sociale uitkeringen. De aanbeveling aan de Raad van Bestuur van het IMF, is om de voortzetting van het steunprogramma te overwegen.

More
articles