Guyana-Suriname-bekken opnieuw wereldwijde oliehotspot

Het Guyana-Suriname-bekken is uitgegroeid tot een van de belangrijkste nieuwe oliehotspots ter wereld. Uit een peiling van GlobalData in mei 2024 bleek dat 33 procent van de respondenten het bekken als de grootste groeimotor voor olie-ontwikkeling beschouwt, terwijl 22 procent van mening was dat andere grenslanden in Afrika, zoals Namibië en Senegal, ook veelbelovende vooruitzichten hebben.

De olievelden in het Guyana-Suriname-bekken kregen wereldwijd aandacht na de ontdekking van het Liza-1-veld voor de kust van Guyana in 2015. ExxonMobil, samen met Hess Corp. en het Chinese CNOOC Ltd., heeft sindsdien meer dan 30 belangrijke ontdekkingen gedaan in het Stabroek-blok. De olieproductie in dit gebied begon in december 2019, met een productie van ongeveer 150.000 vaten per dag eind 2022.

In Suriname ligt de focus op Blok 58, dat naar schatting 6,5 miljard vaten olievoorraden bevat. Ondanks de veelbelovende ontdekkingen in dit gebied, wachten investeerders nog op een definitieve investeringsbeslissing (FID) van APA Corp. en TotalEnergies, die naar verwachting eind 2024 wordt genomen. De productie zal naar verwachting in 2028 van start gaan.

De opkomst van het Guyana-Suriname-bekken als een belangrijke speler op de wereldoliemarkt, benadrukt de potentie van deze regio, met investeerders die anticiperen op aanzienlijke opbrengsten zodra de productie volledig op gang komt.

More
articles