Gajadien: ‘Recht op vrije meningsuiting mag niet worden beknot’

Asiskumar Gajadien, fractieleider van de VHP, vindt dat minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, de staat niet moet betrekken in het kort geding dat hij aanhangig heeft gemaakt tegen Starnieuws en hoofdredacteur Nita Ramcharan als columnist. Gajadien, zegt dat hij niet aan het recht komt van Nurmohamed om naar de rechter te stappen, maar dan moet hij dat wel als persoon doen, als hij zich beledigd voelt en niet als staat Suriname.

Gajadien zegt tegenover Starnieuws dat aan het recht op vrije meningsuiting niet getornd mag worden door de staat en zeker niet als het om een column gaat. Volgens Gajadien, moet de minister tegen een stootje kunnen, zeker  vanwege het feit, dat de IDB twijfels heeft over de confidentialiteit waarbij vertrouwelijke informatie is uitgelekt.

Gajadien benadrukte dat hij op basis van zijn verantwoordelijkheid zijn mening geeft over de zaak, opdat de staat Suriname niet meegesleept wordt in een proces waarbij het recht op vrije meningsuiting wordt beknot. Verder wordt de staat Suriname door het hoofd van het Openbaar Ministerie, de procureur-generaal, in en buiten rechte vertegenwoordigd.

“Daarom vind ik dat de staat Suriname alleen kan worden betrokken als de regering achter deze zaak staat. Als de minister door wil gaan met procederen, dan moet hij dat doen als privé persoon”, aldus Gajadien.  Aan de president wordt verzocht om publiekelijk in te grijpen en de minister aan te geven, dat de staat niet wordt betrokken opdat het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid niet in gevaar worden gebracht.

Naar aanleiding van het kort geding, hebben diverse journalisten onlangs eensgezind aangegeven, op te komen voor persvrijheid. Mr. Edward Naarendorp heeft zich als advocaat gesteld namens Starnieuws en geconcludeerd voor antwoord. De zaak is op de rol verwezen voor tweewekelijkse proceshandelingen, waarvan de volgende de repliek aan de eiser betreft. Volgens Naarendorp, is het vrij afhankelijk hoe een rechter tegen de zaak  aankijkt en helemaal afhankelijk van de uitleg die een rechter eraan geeft. ‘’Ik vind dat vaak genoeg rechters helemaal niet begrijpen hoe de pers hoort te werken, journalistieke genres worden niet begrepen”, aldus Naarendorp.

More
articles