EBS: ‘ Energiebesparen om loadshedding te voorkomen’

Door de aanhoudende droogte in Suriname is de productie van hydro-energie sterk verminderd. Als gevolg hiervan is de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) nu grotendeels afhankelijk van thermische centrales, die momenteel op maximale capaciteit draaien. Tegelijkertijd zorgt de droogte voor een aanzienlijke toename van het energieverbruik in het EPAR-gebied, dat Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Para en Brokopondo omvat.

De combinatie van deze factoren maakt het elektriciteitsnetwerk kwetsbaar. EBS waarschuwt dat een storing of uitval van een thermische centrale direct kan leiden tot load shedding, omdat het beschikbare vermogen beperkt is.
Om dit scenario te voorkomen, doet EBS een dringend beroep op de bevolking om het energieverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar buiten de piekuren. De piekperiodes zijn dagelijks tussen 11:00 en 15:00 uur en in de avonduren van 19:00 tot 22:00 uur, wanneer het energieverbruik landelijk het hoogst is. Door tijdens deze periodes minder stroom te verbruiken, kan de kans op load shedding worden verkleind.
EBS benadrukt dat airconditioners een van de grootste energieverbruikers zijn, vooral bij inefficiënt gebruik. Het bedrijf adviseert om filters regelmatig schoon te maken, ruimtes goed te isoleren en timers te gebruiken om het energieverbruik van airconditioners te optimaliseren.

Voor meer energiebesparingstips verwijst EBS naar hun website.

More
articles