Advocaten Saya vragen vrijspraak voor beschuldiging witwassen

Op 6 augustus 2024 is de strafzaak tegen de verdachten J. Mixon, bekend als Saya, R. Gambier en J. Chin See Chong behandeld door de kantonrechter. De zaak stond voor dupliek van de verdediging. Daarbij gaat de verdediging in op hetgeen de vervolging bij repliek heeft aangevoerd.

De officier van justitie heeft op een eerdere zitting in het requisitoir ten aanzien van verdachte Mixon voor de feiten die gepleegd zouden zijn in Paramaribo, namelijk valsheid in geschrifte (feit genoemd onder 1A), oplichting (feit genoemd onder II) en money laundering (feiten genoemd onder III A, IV A, V A en VI A) een gevangenisstraf van drie jaar onvoorwaardelijk geëist, een geldboete van SRD 750.000-, betaling van de openstaande belastingschulden en verbeurdverklaring van in beslag genomen roerende en onroerende goederen. Voorts vroeg zij de gevangenneming van de verdachte.

Tegen de verdachten Gambier en Chin See Chong  is door de vervolging voor de feiten valsheid in geschrifte en oplichting, een gevangenisstraf geëist van twaalf maanden onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest en een geldboete van SRD 100.000. Voorts vroeg de vervolging de gevangenneming van de verdachten.

Bij het pleidooi op een eerdere zitting hebben de advocaten van de verdachte Mixon, de kantonrechter verzocht om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren voor de feiten 1 en II van de tenlastelegging, namelijk valsheid in geschrifte en oplichting. Voor de feiten III en IV van de tenlastelegging, namelijk money laundering, vroegen zij vrijspraak en opheffing van het beslag en teruggave van de in beslaggenomen goederen.

De advocaten van de verdachten Gambier en Chin See Chong  hebben tijdens het pleidooi op een eerdere zitting de kantonrechter verzocht voorbij te gaan aan de eis van de vervolging en de verdachten een straf op te leggen die gelijk is aan de tijd in voorarrest doorgebracht.

Bij hun dupliek hebben de advocaten van de verdachten Gambier en Chin See Chong de kantonrechter gevraagd om de verdachten vrij te spreken. De advocaten van de verdachte Mixon zijn bij hun dupliek gebleven bij hetgeen zij bij hun pleidooi hebben aangevoerd.

De zitting is hierna uitgesteld naar 24 oktober 2024 voor het laatste woord van de verdachten. Op die dag zal ook uitspraak worden gedaan.

More
articles