De West heeft onlangs geconstateerd, dat koperdieven schade hebben aangericht aan een verplaatsbare transformator die gebruikt werd voor werkzaamheden aan de Waterkant. Intussen is gebleken dat de koperdieven hebben getracht de zware stroomdraden van 380 – 400 volt transformatie te gebruiken voor 110 volt in gebieden, waar geen elektriciteit wordt gebruikt. Volgens het Nederlandse bedrijf Hoogspanningsnet, een online platform over elektriciteitsinfrastructuur, kunnen transformatoren effectief hoge wisselspanningen omzetten naar lage wisselspanningen en vice versa. Dit gebeurt door middel van een spoel, de zogenaamde primaire spoel, die een snel wisselend magneetveld genereert.
Stroomonderbreking
De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) maakt vaker via sociale media bekend, dat in verband met noodzakelijke werkzaamheden aan het elektriciteitsnet, de stroomvoorziening zal worden onderbroken. De afdeling Klantenservice van de EBS heeft in het kader hiervan tegenover de krant gereageerd en haar excuses aangeboden voor het ongemak dat de afgelopen week is ontstaan door deze situatie.
De EBS benadrukt dat storingen in hun netwerk kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren zoals sluitingen in het net, schade door dieren, aanrijdingen met masten, blikseminslag, of objecten die in het net terechtkomen. De EBS werkt aan een verbeterde dienstverlening en focust zich momenteel op het oplossen van storingen en het controleren van het netwerk door hun velddiensten.
Recent heeft de EBS te kampen gehad met veel mastaanrijdingen, wat de situatie heeft verergerd. Voor klanten die willen weten wat de oorzaak is van hun stroomuitval, biedt de EBS de mogelijkheid om gratis te bellen met de storingsdienst op nummer 139, mits gebeld vanuit een Telesur-nummer. Klanten worden verzocht de datum en tijd van de storing door te geven voor een snellere oplossing.
Koperdiefstal
Het probleem met betrekking tot koperdiefstal blijkt naar wij vernemen, veel groter. De diefstal van koperen waterleidingbuizen en airconditioning in april dit jaar bij het Bisschopshuis, heeft de aandacht gevestigd op de groeiende problematiek van koperdiefstal in Suriname. Deze diefstal is niet een op zichzelf staand geval. Eerder werden al koperen waterleidingbuizen gestolen bij de Elisabethschool en het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.
Een voorgestelde maatregel is het invoeren van een algeheel verbod op de opkoop en verkoop van koper.
Dit zou de markt voor gestolen koperen onderdelen kunnen uitdrogen en zo dieven ontmoedigen. Echter, experts wijzen erop dat dit slechts een deel van de oplossing is. Er is ook dringend behoefte aan verbeterde bewaking van monumentale panden en andere kwetsbare locaties. Door de beveiliging op deze plekken te versterken, kan worden voorkomen dat dieven gemakkelijk toegang krijgen tot waardevolle materialen.
Daarnaast moet de politie serieuzer omgaan met aangiften van koperdiefstal en grondige onderzoeken uitvoeren naar deze misdaden. Tot nu toe lijken de inspanningen om deze diefstallen te bestrijden niet afdoende te zijn, wat bijdraagt aan de groeiende onrust en frustratie onder de getroffen instellingen.