UNDP en ROM organiseren validatie workshop voor duurzaam ontwikkelingsproject in West-Suriname

Het United Nations Development Programme (UNDP) en het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), hebben onlangs een validatie workshop georganiseerd om de finalisatie van het UNDP-GEF Projectdocument (GEF8) voor het project ‘Duurzame en Inclusieve Ontwikkeling van West-Suriname (SID-WS)’ te bespreken. Deze bijeenkomst vond plaats in Paramaribo en bracht een diverse groep belanghebbenden samen om de doelstellingen, activiteiten, en financiering van dit cruciale project te valideren. Tegelijkertijd werd ook het door de Global Environment Facility (GEF) gefinancierde GBFF-project geïntroduceerd.

Inbreng van het bedrijfsleven

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) was actief betrokken bij de workshop, met bestuurslid Arianne de Bye en onderdirecteur Kamlesh Ganesh als vertegenwoordigers. Hun aanwezigheid onderstreepte het belang van het bedrijfsleven in deze milieu-initiatieven.

Overzicht van SID-WS

Het SID-WS-project wordt gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) en richt zich op het versterken van geïntegreerd landschapsbeheer en duurzaam natuurbeheer in West-Suriname. Het project beschikt over aanzienlijke financiële middelen met onder andere:

  • USD 4 miljoen per jaar van de overheid voor het behoud en beheer van intacte bossen.
  • USD 2,5 miljoen van internationale samenwerkingen.
  • USD 1 miljoen vanuit de private sector.

Componenten en doelstellingen van het project

  1. Versterking van natuurbehoud

– Doelstelling: Effectieve bescherming en beheer van het Amazonewoud in West-Suriname, met een focus op inclusieve benaderingen.

– Resultaten: Verbetering van het beheer van beschermde gebieden zoals het Centraal Suriname Natuurreservaat, met speciale aandacht voor de betrokkenheid van lokale gemeenschappen, inclusief vrouwen en jongeren.

  1. Bevordering duurzaam levensonderhoud en productie

– Doelstelling: Ondersteuning van een op de natuur gebaseerde economie die duurzaam en inclusief is.

– Resultaten: Versterking van natuurgebaseerde productiemethoden, waaronder gemeenschapsbosbeheer en ecotoerisme, met een focus op vrouwen en voedselzekerheid voor inheemse en tribale gemeenschappen.

  1. Versterking van het beleidskader

– Doelstelling: Verbetering van governance en landschapsplanning voor natuurbehoud en duurzame ontwikkeling.

– Resultaten: Totstandkoming van multi-stakeholder overeenkomsten voor natuurbehoud en versterking van milieuwetgeving, met actieve betrokkenheid van inheemse en tribale gemeenschappen.

  1. Bevordering van capaciteitsopbouw, communicatie en regionale samenwerking

– Doelstelling: Versterking van kennisbeheer en transnationale samenwerking ter bevordering van natuurbehoud.

– Resultaten: Verhoging van capaciteiten en kennisdeling, met speciale aandacht voor de participatie van vrouwen en jongeren in leiderschapsrollen.

  1. Monitoring en evaluatie

– Het project streeft ernaar om meer dan 16 miljoen ton CO2-uitstoot te verminderen, 148.386 hectare aan terrestrische beschermde gebieden te verbeteren, en 168.000 hectare landschap onder duurzaam beheer te brengen. Daarnaast wordt verwacht dat het levensonderhoud van 2.430 mensen zal verbeteren door de GEF-financiering.

Met deze gezamenlijke inspanningen hopen de betrokken partijen een significante bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van West-Suriname en de wereldwijde doelstellingen voor milieubehoud.

More
articles