Hess zoekt nieuwe partner voor exploratie Blok 59 in offshore Suriname

Hess Corporation, een toonaangevend Amerikaans olie- en gasbedrijf, is op zoek naar nieuwe partner(s) voor de verdere exploratie van Blok 59 in het Surinaamse zeegebied. Dit komt nadat ExxonMobil (VS) en Equinor (Noorwegen) hun belangen in het blok in juli 2024 aan Hess hebben overgedragen, waardoor Hess nu de enige eigenaar is.

Hess heeft tot juli 2025 de tijd gekregen van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. (Staatsolie) om een nieuwe partner aan te trekken, waarna de volgende fase van de exploratieperiode kan beginnen. Het vinden van een partner is essentieel vanwege de aanzienlijke investeringen en risico’s die gepaard gaan met de exploratie in diepwatergebieden zoals Blok 59.

Staatsolie heeft via een productiedelings-contract (PSC) de rechten voor exploratie, ontwikkeling en productie toegekend aan buitenlandse olie- en gasbedrijven. Volgens dit contract dragen deze bedrijven volledig de kosten en risico’s tijdens de exploratieperiode. Het contract staat ook toe dat bedrijven hun belangen in een blok kunnen overdragen of partners kunnen aantrekken, een gebruikelijke praktijk in de olie- en gasindustrie.

Blok 59, gelegen in het uiterste noordwesten van het Surinaamse zeegebied, beslaat een oppervlakte van ongeveer 4.400 vierkante kilometer en bevindt zich in waterdieptes van 2.000 tot 3.600 meter. In 2018 tekende Staatsolie het PSC voor Blok 59 met ExxonMobil, Hess en Equinor, waarbij ExxonMobil als operator fungeerde en elke partner een gelijk aandeel had.

Het vertrek van Equinor uit Suriname is onderdeel van een bredere strategie om zich te concentreren op een beperkt aantal kerngebieden voor olie- en gasproductie, terwijl het meer investeert in hernieuwbare energie. In de afgelopen zes jaar heeft Equinor zich teruggetrokken uit ongeveer twintig landen, waaronder Zuid-Afrika, Mexico, Turkije en Nicaragua, waar de focus voornamelijk lag op olie- en gasexploratie.

Hess staat nu voor de uitdaging om een nieuwe partner te vinden om de exploratie van Blok 59 voort te zetten en zo de potentiële olie- en gasreserves in dit veelbelovende diepwatergebied te ontwikkelen.

 

More
articles