SVJ roept op tot steun in zaak Starnieuws vs. minister Nurmohamed

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) doet een dringende oproep aan alle leden en andere journalisten om hun steun te betuigen aan Starnieuws en het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid te verdedigen. Deze oproep komt naar aanleiding van een kort geding dat is aangespannen door de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, tegen het nieuwsmedium en zijn hoofdredacteur, Nita Ramcharan.

Minister Nurmohamed heeft besloten juridische stappen te ondernemen naar aanleiding van een column van Ramcharan, waarin kritiek werd geuit op zijn beleid. De minister eist rectificatie van de inhoud van de column.

De SVJ erkent het recht van de minister om juridische stappen te ondernemen, maar benadrukt tegelijkertijd het belang van persvrijheid en vrije meningsuiting in een democratische samenleving.

De SVJ roept journalisten op aanwezig te zijn bij de zitting van het kort geding, dat gepland staat voor 22 augustus 2024 om 08.30 uur bij het gerechtsgebouw aan de Grote Combéweg. De vereniging onderstreept dat persvrijheid een fundamenteel recht is dat door alle betrokkenen in de media beschermd moet worden.

Volgens de SVJ heeft de pers in Suriname sinds de installatie van de regering-Santokhi-Brunswijk te maken gehad met toenemende druk en aanslagen op de persvrijheid. De vereniging merkt op dat hoewel sommige acties kunnen worden toegeschreven aan onwetendheid over de werking van de media, dit de ernst van de situatie niet vermindert.

De SVJ benadrukt dat een vrij en onafhankelijk perslandschap essentieel is voor de gezondheid van de democratie in Suriname en roept alle betrokkenen op om op te komen voor dit cruciale recht.

More
articles