Overheid moet werken aan inefficiënties in koopkrachtversterkingssysteem

President Chandrikapersad Santokhi heeft in het radioprogramma ABC-aktueel, gesproken over het koopkrachtversterkingssysteem. Het systeem, dat onder het beheer is van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), werd onlangs in verband gebracht met beschuldigingen van fraude. Het ministerie is primair verantwoordelijk voor de registratie van de koopkrachtversterking.

Volgens het staatshoofd is het systeem op verschillende momenten geëvalueerd. Het is onderverdeeld in twee categorieën: (1) de begunstigden (AOV’ers, personen met een beperking en zij die financieel niet sterk zijn) en (2) studenten en de groep die een salaris ontvangt beneden SRD 9400. Deze twee groepen vallen onder het sociaal programma.

‘’De koopkrachtversterking dient goed geregistreerd te worden’’, benadrukt het staatshoofd.

Volgen hem is bij de registratie gebleken, dat er personen geregistreerd staan die geen aanspraak op de tegemoetkoming maken. De president voegt eraan toe, dat dit ook te wijten is aan de vage criteria die ontwikkeld zijn door het ministerie. “Het kan liggen aan slordigheidswerk bij de registratie, maar er is ook gebleken dat er kwaadaardige informatie boven tafel is gekomen, waarbij dezelfde personen onder verandering van voor- en familienaam meerdere keren op de uitbetalingslijst voor uitkeringen voorkomen”, aldus de president. Er is inmiddels een klacht ingediend bij de procureur-generaal (PG), die bezig is met een strafrechtelijk onderzoek. ‘’Er zijn enkele ambtenaren gehoord voor onderzoek. Het wachten is op de resultaten.’’

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is tevreden over de uitvoering van het sociaal programma van de regering en de gestelde targets die zijn behaald, maar benadrukt dat de overheid moet de inefficiënties in het koopkrachtversterkingssyteem dient aan te pakken.

Na afstemming met de vicepresident is besloten, een nieuw team aan te stellen op het ministerie van SoZaVo, dat tot taak heeft om alle corrupte en verdachte zaken in het systeem door te lichten en te melden aan het Openbaar Ministerie (OM). Het staatshoofd is ervan overtuigd, dat met het automatiseringstraject dat is ingezet om een betere kijk te hebben op de registratie, de mensen die daadwerkelijk  aanspraak maken  op de tegemoetkoming, deze zeker zullen ontvangen.

 

More
articles