Medisch specialisten hebben eind juli de noodklok geluid over de aanhoudende vertragingen in de uitbetaling van hun honoraria door de stichting Staatsziekenfonds (SZF). In een dringend verzoek heeft de voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), drs. Mukesh Simbhoedatpanday, toen in een schrijven aan drs. Jane Harkisoen, directeur van het SZF aangegeven, dat de uitbetalingen al maandenlang niet op tijd plaatsvinden, ondanks eerdere afspraken en herhaaldelijke gesprekken met zowel het ministerie van Volksgezondheid als het SZF.
Volgens artikel 11 van de overeenkomst tussen het SZF en de medisch specialisten, moeten de honoraria uiterlijk op de laatste dag van elke kalendermaand worden uitbetaald. Echter, de specialisten melden dat deze bepaling al geruime tijd niet wordt nageleefd. De betalingen lopen structureel bijna een maand achter, wat de specialisten in een moeilijke positie plaatst. Meerdere SZF-verzekerden hebben de afgelopen weken aangegeven, dat zij problemen ondervinden bij het verkrijgen van zorg met hun garantiebrief. Deze situatie leidt tot frustratie en bezorgdheid bij patiënten, die hierdoor niet optimaal geholpen worden door bepaalde specialisten.
Enkele patiënten melden zelfs dat wordt meegedeeld, dat zij hun consulten zelf moeten betalen en vervolgens de kosten kunnen declareren bij het SZF. Deze werkwijze zorgt voor extra stress en financiële druk bij patiënten die afhankelijk zijn van hun zorgverzekering voor toegang tot medische zorg.
Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, heeft onlangs in gesprek met de redactie van De West gezegd, dat het SZF momenteel te kampen heeft met financiële uitdagingen.
Het fonds moet maandelijks meer uitgeven dan de beschikbare middelen van ruim SRD 250 miljoen, wat leidt tot problemen bij het vergoeden van zorgkosten. Steeds meer patiënten melden dat ze met hun SZF-verzekeringspas worden weggestuurd bij zorgverleners. Volgens Gajadhar Sukul wordt er vaak naar de website van Volksgezondheid verwezen, waarop staat dat het SZF verantwoordelijk is voor het verstrekken van ziektekostenverzekeringen aan Surinamers, inclusief de restitutie van ziekenhuiskosten.
De zorgen over de financiële situatie van het SZF worden steeds groter, nu meer mensen ervaren dat hun zorg niet wordt vergoed zoals verwacht. De problemen bij het fonds hebben directe gevolgen voor de toegankelijkheid van zorg voor verzekerden in Suriname.