Haïti ontslaat personeel Surinaams consulaat vanwege mogelijke medeplichtigheid aan mensenhandel

In scènes die doen denken aan 2017, toen duizenden Haïtianen hun weg naar Chili begonnen te vinden, overspoelen Haïtianen opnieuw de internationale luchthaven Toussaint Louverture van Port-au-Prince, in de hoop de Verenigde Staten te bereiken. Deze keer reizen ze naar Nicaragua, dat sinds augustus tienduizenden Haïtiaanse migranten naar de VS heeft ontvangen. De reizigers betalen meer dan USD 3.500 voor de reis naar Managua, waarna ze vervolgens naar de grens tussen de VS en Mexico reizen.

Haïti is bezig met het opruimen van de staatsschuld in het diplomatieke consulaat in Suriname, het Nederlandstalige land aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Suriname is een doorgangsstation geworden voor Haïtianen die willen ontsnappen aan het bendegeweld in hun land. Op één na zijn alle Haïtiaanse diplomaten van het consulaat teruggeroepen naar Port-au-Prince en alle twaalf lokaal ingehuurde contractanten van het land zijn ontslagen, nadat de Franse autoriteiten hun zorgen hadden geuit dat diplomatiek personeel mogelijk medeplichtig was aan het feit dat Suriname werd gebruikt als tussenstation voor Haïtiaanse migranten die Frans grondgebied wilden binnenkomen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, Dominique Dupuy, startte onmiddellijk een intern onderzoek en informeerde vorige week Franse en Amerikaanse functionarissen over haar besluit, zo bevestigden meerdere bronnen aan de Miami Herald. Eind vorige maand namen Franse functionarissen contact op met de Haïtiaanse overheid over hun vermoedens, nadat tientallen Haïtianen via Suriname in Frans-Guyana aankwamen om asiel aan te vragen. Een onderzoek wees uit dat er op 10 juli minstens één chartervlucht was geweest van Port-au-Prince naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Haïtianen betalen ruim USD 4.000 aan een reisbureau om naar Suriname te vliegen en stappen vervolgens in bussen die hen naar Frans-Guyana of naar Brazilië brengen. Daar leggen ze de 11.200 kilometer lange tocht naar het noorden af, naar de grens tussen de VS en Mexico, via de gevaarlijke Darien Gap tussen Colombia en Panama.

Het lopende onderzoek onthulde ook dat onder de mensen die verhandeld worden, minderjarige kinderen zijn die in Suriname aankomen op valse documenten van het Haïtiaanse kinderbeschermingsagentschap, met de bewering dat ze onbegeleide minderjarigen zijn die herenigd worden met hun familie in Suriname. Een dergelijke regeling, zei een bron, zou niet kunnen plaatsvinden zonder de medeplichtigheid van diplomatiek personeel en mogelijk anderen in zowel Haïti – waar alle vluchten goedgekeurd moeten worden door het Bureau voor Nationale Burgerluchtvaart – als in Suriname. De onthullingen over Suriname, dat steeds populairder wordt als doorreisland voor Haïtianen en andere migranten, komen op een moment dat Parijs en Washington proberen een einde te maken aan de illegale beweging van migranten via derde landen om hun grenzen te bereiken.

Vorig jaar kondigde de regering-Biden een strenge aanpak aan van migranten die met dure chartervliegtuigen van Haïti, Cuba en elders naar Nicaragua vliegen, waar ze vervolgens te voet en met bussen naar de grens tussen de VS en Mexico reizen. Haïtianen betaalden tot wel USD 4000 voor een enkeltje van Port-au-Prince naar Managua. Tegen de tijd dat de regering het plan aan de kaak stelde, waardoor Haïti gedwongen werd de vluchten op te schorten, hadden meer dan 30.000 Haïtianen de reis gemaakt met ten minste 268 vluchten. De regering beschuldigde de Nicaraguaanse leider Daniel Ortega ervan ‘’cynisch te profiteren‘’ van dergelijke vluchten en legde eerder dit jaar sancties op aan verschillende in Nicaragua gevestigde entiteiten en gaf waarschuwingen uit waarin chartermaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen werden gewaarschuwd dat de Centraal-Amerikaanse natie migratie faciliteerde. De VS heeft niet uitgesloten dat ze luchtvaartmaatschappijen sancties opleggen als ze erbij betrokken zijn. De nieuwste regeling draait om twee bedrijven, SAYA Travel Agency in Haïti en Fly All Ways, een regionale luchtvaartmaatschappij uit Suriname die sinds 2016 actief is. De eerste regelt charterreizen, terwijl de tweede naar verluidt, het vervoer regelt voor mensen die eenmaal in Suriname zijn. Er staat momenteel een vlucht gepland voor vrijdag. In het rapport Trafficking In Persons voor Suriname uit 2024, stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat ‘’mensenhandelaren zich richten op de toenemende instroom van asielzoekers en migranten, van wie velen geen legale status en bescherming hebben, in en via Suriname‘’, en dat de migranten onder meer afkomstig zijn uit Haïti, Venezuela, Brazilië, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Guyana en de Volksrepubliek Congo. ‘’Asielzoekers, migrantenvrouwen en -meisjes lopen in Suriname een bijzonder groot risico op   sekshandel, onder meer in bordelen, massagesalons, kapsalons en illegale goudmijnkampen in het binnenland van Suriname‘’, aldus het rapport.

(Bron: Miamiherald)

More
articles