Marinus Bee over aanname nieuw Burgerlijk Wetboek:

‘Een wet zal nooit 100% goed genoeg zijn’

Parlementsvoorzitter Marinus Bee voerde gisteren tijdens de aanname van het nieuwe Burgerlijk Wetboek (Burgerlijk Wetboek 2023) aan, dat een wet nooit honderd procent goed genoeg zal zijn, maar door verschillende evaluatiemomenten zal deze aangescherpt worden. Bee noemde de aanname van het nieuwe Burgerlijk Wetboek een monumentaal historisch moment. Naast het nieuwe Burgerlijk Wetboek zijn ook andere wettelijke regelingen zoals de Handelsregisterwet, Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Algemene Termijnenwet, gisteren met 28 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assembleé (DNA). De NDP, BEP en NPS fracties hebben zich onthouden van stemmen. Deze fracties voerden aan dat er een betere behandeling van de bijkans 6.500 wetsartikelen zou moeten plaatsvinden.

Bee voerde aan dat de Commissie van Rapporteurs, belast met de behandeling van het wetboek, een heel lang traject van twee jaren heeft doorlopen om tot deze historische goedkeuring te komen. Vanaf 1992 zijn deskundigen van zowel de regering als andere organisaties aan de slag gegaan met de voorbereiding van het nieuwe Burgerlijk Wetboek. ‘’Ruim dertig jaren van voorbereiding zijn dus hieraan vooraf geweest. Ook de voorgaande parlementen worden meegenomen‘’, stelde Bee. De parlementsvoorzitter herinnerde dat het nieuwe Burgerlijk Wetboek eerder dit jaar, tijdens de derde Academische Week van DNA, een van de onderwerpen was en het parlement wederom is verzocht door vrijwel alle betrokken actoren mee te werken aan de goedkeuring van het nieuwe BW, mede in het kader van rechtsontwikkeling en rechtszekerheid.

Bee: ‘’Een wet zal nooit 100% goed genoeg zijn, maar zoals alle andere landen het doen, zullen er ook evaluatiemomenten worden ingebouwd om het nieuwe BW te evalueren.

‘’Dat is ook de reden waarom het parlement onlangs een wetgevingsunit in het leven heeft geroepen om wetten op een regelmatige basis te evalueren. De voorzitter van de Commissie van Rapporteurs (CvR), Dew Sharman, kijkt vol dankbaarheid terug en noemt de aanname van de wet een belangrijk moment. Er zijn anderhalf jaar lang actoren gehoord in commissieverband, voor de openbare behandeling. Sharman hoopt dat het spagaat dat er is tussen de dynamische wereld en de rechtswereld is verkleind. Volgens Sharman was het oude Burgerlijk Wetboek dat bijkans 150 jaar oud is, dringend aan vernieuwing toe.

De Commissie van Rapporteurs belast met de voorbereiding bestaat naast de voorzitter, drs. Dew Sharman, verder uit de leden Soewarto Moestadja (NDP), Cheryl Dijksteel (VHP), Ebu Jones (NDP), Genevievre Jordan (ABOP), Patrick Kensenhuis (NDP), Chuanrui Wang (VHP), Ronny Asabina (BEP) en Miquella Soemar-Huur (ABOP/PL).

De wetten die zijn goedgekeurd:

  1. (Nieuw) Burgerlijk Wetboek
  2. Aanpassingswet Burgerlijk Wetboek
  3. Algemene termijnenwet
  4. Handelsregisterwet
  5. Overgangswet Aanpassingswetgeving nieuw Burgerlijk Wetboek
  6. Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek
  7. Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

More
articles