Halliburton wil zijn activiteiten in Suriname uitbreiden

Halliburton, een van ’s werelds grootste energiedienstenbedrijven, is van plan zijn activiteiten in Suriname uit te breiden. Chief Executive Officer Jeffrey Miller, toonde grote be-langstelling voor verdere investeringen in het land. Deze opmerkingen werden gedeeld tijdens een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi op woensdag 7 augustus. Volgens informatie van het Kabinet van de President in Suriname, exploiteert Halliburton momenteel een ‘Mud and Cementing Plant’, die materialen produceert die essentieel zijn voor offshore-boringen. Het bedrijf is al veertig jaar aanwezig in het land en werkt op kleinere schaal samen met Staatsolie in Saramacca.  Miller is van mening dat de tijd rijp is voor grote groei in de Surinaamse olie- en gassector. “Ik ben volledig van plan om onze huidige activiteiten in Suriname verder uit te breiden”, zei hij. Het bezoek aan Suriname omvatte een rondleiding door de bestaande modder- en cementeerfabriek. Miller werd vergezeld door topfunctionarissen van Halliburton, waaronder Francisco Tarazona, vicepresident voor Latijns-Amerika, Franco Delano, Area Manager van het Caribisch gebied, en Shivanand Pancham, Business Development Manager voor de Halliburton Caribbean Group. Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, nam ook deel aan de gesprekken met president Santokhi.

President Santokhi verwelkomde de plannen van Halliburton en benadrukte het belang van lokale inhoud in hun activiteiten. Hij prees het gunstige ondernemingsklimaat van het land, dat hij toeschrijft aan het herziene economische beleid van de regering. “Voortzetting van dit beleid is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het economische en investeringsklimaat stabiel blijft”, aldus Santokhi, die Halliburton uitnodigde voor verdere gesprekken over hun investeringsplannen.

Jagesar drong er bij Halliburton op aan om zijn activiteiten in Guyana te spiegelen door meer apparatuur en diensten rechtstreeks vanuit Suriname aan te bieden. “Wij willen dat een deel van dat geld in Suriname blijft, omdat de diensten van hieruit worden verleend”, benadrukte Jagesar.

Het eerste offshore ontwikkelingsproject van Suriname, ter waarde van 9 miljard dollar, zal worden uitgevoerd door TotalEnergies en APA Corporation, die elk een aandeel van 50 procent in Blok 58 bezitten. TotalEnergies zal als exploitant optreden. Voor het einde van het jaar wordt een definitieve investeringsbeslissing (FID) verwacht.

Volgens Wood Mackenzie bedragen de hulpbronnen van Suriname ongeveer 4,6 miljard vaten olie-equivalent, waarvan een aanzienlijk deel gas is. Naast de eerste olie-ontwikkeling overweegt Petronas, die Block 52 exploiteert, een mogelijk gasproject. Ontdekkingen in dit blok zouden kunnen leiden tot een ontwikkeling van 100.000 vaten per dag.

More
articles