Petronas en ExxonMobil overwegen zelfstandig drijvend FLNG-project in Suriname

De Maleisische energiegigant Petronas overweegt een nieuw op zichzelf staand drijvend vloeibaar aardgas (FLNG) project voor de kust van Suriname, na zijn laatste boorsucces op Blok 52. Petronas bevestigde donderdag dat het de Sloanea-2-taxatieput op Blok 52 had opgeleverd, waar ook de Fusaea-ontdekking uit 2024 en de Roystonea-vondst uit 2023 plaatsvinden in een waterdiepte van 800 meter.

De exploitant zei dat de succesvolle beoordeling van zijn Sloanea-ontdekking zijn vooruitzichten in het toekomstige Suriname-Guyana-bekken had versterkt “en de mogelijkheid opent om in de toekomst een op zichzelf staand FLNG-project op het veld te ontwikkelen”. Bij de Sloanea-1-exploratieput van december 2020 zijn in het Campanische gedeelte verschillende koolwaterstofhoudende zandsteenpakketten met goede reservoirkwaliteiten aangetroffen. Petronas voegde eraan toe dat het momenteel de haalbaarheid beoordeelt van een geïntegreerde ontwikkelingsstrategie voor gas- en oliewinning binnen Blok 52.

Terwijl Sloanea een gasbron is, bevatten Roystonea en Fusaea – die ongeveer 9 kilometer uit elkaar liggen – olie. Consultant Wood Mackenzie schatte de winbare hulpbronnen van de laatste twee velden eerder op bijna 400 miljoen vaten olie, wat volgens hem voldoende zou kunnen zijn om een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) te ondersteunen met een verwerkingscapaciteit van maximaal 100.000 vaten per dag.

Gelijke mede-venturers in het 4749 vierkante kilometer grote Blok 52, dat ten noorden van de kust van Suriname ligt, zijn Petronas en de Amerikaanse supermajoor ExxonMobil. De mede-venturers hebben een overeenkomst gesloten met het Surinaamse staatsoliebedrijf en markttoezichthouder Staatsolie, die hen een belastingvrije periode van tien jaar zou bieden vanaf de start van de gasproductie in Blok 52.

Petronas zei dat het in de eerste helft van 2024 “uitstekende successen” had geboekt bij zijn exploratie- en evaluatieactiviteiten, zowel op het schiereiland Maleisië als internationaal.

Het bedrijf juichte de olie- en gasvondst Bekok Deep-1 in mei voor de kust van het schiereiland Maleisië toe, wat een nieuw speelveld opende. Petronas merkte op dat Bekok Deep opvalt vanwege de veelbelovende boorputtestresultaten, die een sterke koolwaterstofstroomsnelheid aantonen. De ontdekking benadrukt het substantiële koolwaterstofpotentieel in dit nieuwe blok, en markeert een belangrijke mijlpaal in de energiesector van het schiereiland Maleisië in de afgelopen tien jaar, aldus het rapport. “We zijn buitengewoon blij met deze doorbraken, omdat ze de toewijding en expertise van Petronas herbevestigen om uitzonderlijke waarde te bieden door substantiële ontdekkingen in Maleisië en internationaal, aangedreven door strategische en innovatieve benaderingen”, aldus Petronas executive vicepresident en CEO van upstream, Mohd Jukris Abdul Wahab. “Deze mijlpalen onderstrepen de voortdurende initiatieven van Petronas om onze exploratie-inspanningen in geselecteerde focusregio’s te verbeteren en te streven naar duurzame aanvulling van hulpbronnen”, hij eraan toe.

More
articles