Nationaal Inheems Congres: Krachtig zijn in gemeenschapsontwikkeling

Max Ooft, beleidsmedewerker van het Bureau VIDS, sprak recentelijk tijdens het Nationaal Inheems Congres, diepgaand over de beleidsvorming van de inheemsen. Volgens Ooft draagt de vorming bij aan de ontwikkeling van beleidsrichtlijnen, die aansluiten op de behoeften van de inheemse volken. In zijn bijdrage op het Nationaal Inheems Congres sprak hij over de voorafgaande raadplegingen met inheemse organisaties, inzake economisch bestuur, klimaatverandering, de grondrechten en collectieve rechten. Ooft wees erop, dat met betrekking tot de geschiedenis van de inheemse gemeenschappen, het leiderschap en de zelfbeschikking belangrijke aspecten van gemeenschapsontwikkeling zijn. Hij is van mening dat de dorpsreglementen en essentiële regels, helpen bij het uitoefenen van leiderschap binnen een gemeenschap en beïnvloeden de benoeming van leiders.

“De kwaliteiten van een leider, zoals communicatie en opleiding, spelen een belangrijke rol in hun vermogen te leiden”, aldus Ooft. Volgens hem is het niet realistisch om van leiders te verwachten, dat ze in hun eentje een gemeenschap transformeren en ontwikkelen. “In plaats daarvan moet het dorpsbestuur gebaseerd zijn op de gevoelens en waarden van de gemeenschap, inclusief traditionele en culturele aspecten”, aldus Ooft.

Magriet Biswane van Alfonsdorp ging in op het belang van communicatie en leiderschap in een gemeenschap.

Er werd benadrukt, dat een leider goede communicatievaardigheden moet hebben en een positieve houding ten opzichte van de communicatie. Er werd gesuggereerd dat een leider afkomstig moet zijn uit de gemeenschap, waaraan hij/zij leidinggeeft en een goed begrip moet hebben van de traditionele levensstijl en de gezinsfuncties. Voorts is de spreekster van mening dat ook een leider zich moet kunnen aanpassen aan de invloeden van ontwikkeling en economie. Daarnaast benadrukte zij de rol van het leiderschap in zelfbeschikking en het belang van dorpsregels en voorschriften bij het uitoefenen van leiderschap. Biswane verwees naar bepaalde kwaliteiten, die nodig zijn voor effectief leiderschap en benadrukte het belang van communicatie in gemeenschapsleiderschap. “Over het algemeen worden effectieve communicatie en leiderschap gezien als essentieel voor het welzijn en de vooruitgang van een gemeenschap”, aldus de spreekster.

Professor Franklin Jabini verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en drs. Helmut Gezius waren aanwezig namens de Federatie Paraplantages, granman Forster van Pramacca, granman Glunder van de Aluku, granman Aboikoni van de Saarmaka, granman Valentijn van de Matawai. In een reactie op het Nationaal Inheems Congres zei Jabini het belangrijk te vinden, en wees erop dat de verschillende organisaties (inheemsen en tribale volkeren) thans de kracht hebben om ontwikkeling te bewerkstelligen. Jabini is van mening, dat ook de politiek van invloed kan zijn op de gemeenschapsontwikkeling van de inheemsen en tribale volkeren.  Ooft haalde aan, dat ef-fectieve communicatie en een positieve houding cruciaal zijn voor inheemse leiders. “Ze moeten ook hun traditionele autoriteit en levensstijl omarmen en tegelijkertijd openstaan voor de invloeden van ontwikkeling en de economie”, aldus Ooft. Volgens hem moeten inheemse leiders uiteindelijk een visie voor hun gemeenschap bieden en aanzetten tot actie. Ook sprak Ooft over klimaatverandering en het belang van onderzoek naar voedselzekerheid en aanpassing. Hij noemde het eigendom van natuurlijke hulpbronnen en stelde dat deze volgens het internationaal recht toebehoren aan de staat. Ooft riep op inheemse volken te betrekken bij besluitvormingsprocessen en hun rechten te erkennen, waaronder zelfbeschikking, vrijheid van meningsuiting en eigendomsrechten.

Ooft noemde bijvoorbeeld een koolstofproject in Noorwegen dat volgens het internationaal recht en grondenrechten, traditioneel gebruikmaakt van de regelgeving (Denk aan de strekking van wetgeving en de nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevingsaspect). Volgens Ooft duidt dat aan, met andere woorden: op onze grondwet, de strekking van wetgeving nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevings-aspect. Ooft besprak in zijn presentatie ook verschillende aspecten met betrekking tot klimaatverandering. Hij wees erop dat klimaatverandering direct wordt beïnvloed door koolstofemissies van vliegtuigen en dat er onderzoek moet worden gedaan naar de voedselzekerheid en aanpassing van de klimaatverandering.

Tevens ging Ooft in op het eigendom van natuurlijke hulpbronnen en stelde dat deze hulpbronnen volgens het internationaal recht, eigendom zijn van de staat. Hij benadrukte het belang van het betrekken van inheemse volken bij besluitvormingsprocessen met betrekking tot klimaatverandering, en haalde aan hun collectieve landrechten en grondrechten.

Daarnaast riep hij op tot de erkenning van de rechten van inheemse volken in de grondwet en internationale wetgeving, waaronder hun recht op zelfbeschikking, vrijheid van meningsuiting en eigendomsrechten. Volgens Ooft waren deze rechten vroeger collectieve rechten dan de thans geldende individuele rechten. Over het algemeen richtte Ooft zich op het moment dat belangrijk is om rekening mee te houden met de impact van klimaatverandering op verschillende aspecten van de samenleving en dat inheemse volkeren betrokken moeten worden bij besluitvormingsprocessen.

More
articles