Mr. Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, ving gisteravond bij zijn boekpresentatie aan met het bevestigen, dat de drie staatsmachten goed waren vertegenwoordigd. Na 155 jaar zal een nieuwe organisatiewet ter goedkeuring worden voorgelegd aan De Nationale Assemblee, waardoor de rechterlijke macht meer macht krijgt om zijn grondwettelijke plicht van tijdige juridische procedures, uit te voeren. De voorgestelde wet bevat verschillende nieuwe bepalingen, zoals het gescheiden beheer van de civiele en strafsector, de oprichting van rechtbanken voor kleine vorderingen voor een snelle rechtspraak, de invoering van meervoudige kamers in complexe zaken en de onafhankelijke administratie en financiering van de rechterlijke macht. Bovendien krijgen alle zaken, inclusief belastingzaken en ambtenarenzaken, twee bevoegdheidsniveaus.
De rechterlijke macht overweegt ook de behoefte aan een derde jurisdictieniveau in het belang van de rechtzoekende en is op zoek naar input van beoefenaars van juridische beroepen en de samenleving. De invoering van deze nieuwe wet is ook een reactie op verwachte ontwikkelingen in verband met de olie- en gasindustrie, aangezien investeerders veel belang hechten aan efficiëntie, snelheid en vertrouwen in het rechtssysteem.
Het evenement – een speciale tijd- en plaatsgebonden gebeurtenis die door het Hof van Justitie bewust is gepland – stond in het teken van de presentatie van het 155 jaar gedenkboek over het Hof van Justitie. Mr. Rasoelbaks merkte op, dat de afbeel-ding op de voorpagina van het boek, dezelfde afbeelding is die aanwezig was toen het Hof op 1 mei 1869 in Suriname werd opgericht.
Gouverneur Willem van Idsinga en Jasper Mauritsz Ganderheyden, de eerste president van het Hof, richtten zich beiden tot de toehoorders tijdens de inauguratie van het Hof. Ook vermeldde de hofpresident, dat het boek informatie bevat over de installatie van andere rechterlijke ambtenaren in het gerechtsgebouw.
Mr. Rasoelbaks belichtte de opeenvolging van presidenten van het Hof van Justitie en stelde dat er twaalf presidenten waren vóór de onafhankelijkheid van ons land en zes presidenten na de onafhankelijkheid. Evenwel vroeg de hofpresident bij het doornemen van het boek, zich af waar de scheiding der machten was tot het Statuut in 1954, “want tot dan was de president van het Hof tevens statenvoorzitter en eerste vervanger van de gouverneur, vóór het statuut in 1954, omdat de president van het Hof in die tijd ook fungeerde als president van de staten en eerste plaatsvervanger van de gouverneur”, aldus mr. Rasoelbaks.
Hij wees erop dat de laatste persoon die alle drie de functies bekleedde Karel van Erpecum was, en refereerde naar een foto van de voornoemde in het boek. Tevens vermeldde hij dat president Buiskool, die Van Erpecum opvolgde, slechts de tweede plaatsvervanger van de gouverneur was en niet de president van de staat. Buiskool werd later premier, maar moest uiteindelijk in 1951 aftreden.
Over het algemeen schijnt de beschouwing van mr. Rasoelbaks niet zozeer de toehoorders te overtuigen van één standpunt, maar om de aanwezigen zo volledig mogelijk te informeren zodat ze zelf een mening kunnen vormen van het overzicht van de oprichting en geschiedenis van het Hof van Justitie in Suriname.
De hofpresident is van mening dat dit nieuwe gedenkboek het eerste is dat een chronologisch verslag geeft van de rechtspraak in ons land van 1651 tot nu. “Hoewel het geen complete geschiedenis is, dient het als uitgangspunt om de ontwikkeling van de Surinaamse rechtspraak te begrijpen. Het boek werd geïnspireerd door een idee voor een fotogalerij van voormalige presidenten van rechtbanken en de wens om de geschiedenis en de ontwikkeling van de rechtspraak te documenteren”, aldus mr. Rasoelbaks.
Ook merkte hij op, dat het concept voor dit boek werd besproken door de toenmalige communicatiecoördinator, Marjory Sanches, en journalist Ranu Abhelakh. Dit leidde tot een golf van enthousiasme onder de betrokkenen, met als doel om het boek op 1 mei 2024 uit te brengen, een belangrijke mijlpaal voor het Hof van Justitie. Het doel was om de gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen de rechterlijke macht vast te leggen, om een beter begrip te krijgen van haar plaats en rol in het totale ontwikkelingssysteem van Suriname in 2024.
De hofpresident stelde dat de rechterlijke macht in de loop van zijn geschiedenis met tal van uitdagingen te maken heeft gehad. Politieke, bestuurlijke, sociale en economische factoren hebben haar functioneren vaak beïnvloed. Het gedenkboek probeert licht te werpen op deze trends en omstandigheden die van invloed zijn geweest op de rechterlijke macht. De president van het Hof benadrukt het belang van gerechtigheid bij het bevorderen van vreedzame coëxistentie. Zonder toegang tot rechtspraak is de samenleving vatbaar voor conflicten, geweld en instabiliteit. Dit concept werd benadrukt door de rechtsfilosoof Hugo de Groot.