Afgelopen week startte de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) haar verkiezingscampagne in het Boven-Suriname-gebied. Een lid van de redactie van de krant, sprak hierover met partijvoorzitter en DNA-lid Ronny Asabina.
Hij benadrukte hierbij het belang van decentralisatie en het versterken van het lokaal bestuur. Decentralisatie is volgens Asabina naast de bestuursvorm, ook een model om inkomen te genereren voor districten. “Armoedebestrijding kan ook bereikt worden door de juiste mensen op de juiste plekken te zetten”, aldus Asabina. Hij noemde de informele sector een grote rolspeler in de economie van het land, wat eigenlijk niet het geval zou moeten zijn, omdat de overheid zo de economie niet goed kan peilen. Daarnaast wees Asabina op verschillende problemen in het binnenland, die aangepakt moeten worden om armoede te bestrijden en de toegang tot openbare diensten en faciliteiten, zoals onderwijs, gezondheidszorg en het openbaar vervoer.
‘’De prijzen in de winkels zijn erg hoog en werkgelegenheid is ter plekke ook een groot probleem, evenals telecommunicatie. Er moet veel gedaan worden op het gebied van ondernemerschap’’, aldus Asabina.
BEP wil corruptie bestrijden en onderwijsinstellingen versterken, wat ze wenst te bereiken door het lokaal bestuur te versterken en ook door middel van decentralisatie. De partij vindt het belangrijk, dat mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun ontwikkeling, en geen vorm meer van machtsconcentratie, waarbij de president en ministers, alle besluiten nemen. “Je moet mensen in de gelegenheid stellen hun eigen ontwikkeling ter hand te nemen”, aldus Asabina. Hij benadrukte verder dat voordelen, zoals natuurlijke hulpbronnen gehaald uit bepaalde gebieden, ook in die gebieden geïnvesteerd moeten worden, en niet alleen in Paramaribo. Hij noemde Brokopondo, waar een waterkrachtcentrale veel energie levert, maar de mensen daar, er geen voordelen van zien of hebben. ‘’Ook het gebied rond Newmont lijkt verlaten, terwijl er een mijn daar is’’, zei Asabina.
Volgens Asabina is er een gebrek aan integriteit in de politiek. Hij vindt dat er functieprofielen moeten komen voor belangrijke publieke functies, zoals president en ministers. Ook wil hij nepotisme en machtsconcentratie aanpakken. BEP wil dat er meer toezicht komt op politieke partijen en dat er een waakhondorganisatie wordt ingesteld. Tot slot roept Asabina alle kiezers op, te kiezen voor integere leiders met de juiste competenties. Asabina vindt dat de samenleving moet eisen dat politieke leiders met elkaar debatteren over hun toekomstvisie vóór de verkiezingen, zodat er weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden. ‘’De komende verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van het land, omdat er veel middelen beschikbaar zullen, komen die goed beheerd moeten worden’’, aldus Asabina.