Veehoudersbond Suriname wacht rustig af

Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond Suriname, neemt een afwachtende houding aan met het oog op de import van melkkoeien, door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Ramlagan kwam terug op het stuk van Suriname Herald, die de opkoopprijs van aangepaste rauwe melk meldde.

Ook wees hij erop, dat de toenmalige LVV-minister Rabin Parmessar, zich vanaf zijn aantreden sterk heeft gemaakt, om de opkoopprijs van melk te herzien. Volgens Ramlagan had Parmessar een commissie geïnstalleerd, die zich moest buigen over een rekenmodel voor een definitieve opkoopprijs vanaf de melkboer. De commissie bestond uit vertegenwoordigers van het ministerie van LVV, Handel, Industrie en Toerisme, de Melkcentrale Paramaribo (MCP), de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Veehoudersbond Suriname. Er werd toen een overeenkomst getekend tussen het ministerie van LVV, de MCP, VSMB en de Veehoudersbond. Volgens Ramlagan werden in die periode de prijzen voor rauwe melk aangepast.

Uit een betrouwbare bron is ons inmiddels meegedeeld, dat de reden waarom er geen verdere informatie over de import van melkkoeien verkregen kan worden, waarschijnlijk te maken heeft met problemen bij de Melkcentrale Paramaribo.

Er wordt verwezen naar het melkpoeder dat de MCP tegenwoordig meer en meer gebruikt voor de rauwe melk, die. Er zijn voorstellen gedaan om het aanbod van melkpoeder in een aparte verpakking aan te bieden, en de zuivere rauwe koemelk in een andere soort verpakking, op de markt te brengen.

Evenwel maakt onze bron duidelijk dat S.H. (66) is benoemd tot onderdirecteur van LVV. Ook zou er sprake zijn van bepaalde telefoonnummers van leveranciers, die zijn overhandigd aan minister Sewdien. De zaak kwam aan het licht, toen gevraagd werd naar de identiteitskaarten (ID-kaarten) van de leveranciers. Echter konden geen ID-kaarten worden getoond door de betrokkenen. Intussen wordt duidelijk dat onderdirecteur H. als medeplichtig wordt aangemerkt in deze kwestie.

Een melkboer merkte op, dat het fantastisch is voor ondernemers als H., die worden ondersteund. “Ik juich het echt toe. Ons land is rijk aan vruchtbare grond en knappe mensen. Dus ga zo door regering en ondernemers. Door hard en slim te werken op een eerlijke manier, kan ons land weer tot bloei komen. Super! En heel veel succes met uw bedrijf”, aldus de melkboer.

Vanwege deze bron wordt gesteld, dat deze handelwijze van de minister maakt, dat de melkkoeien niet naar Suriname komen. Er zouden duidelijke aanwijzingen zijn, die tonen dat het streven van LVV, de melkpoeder voorkeur te geven aan de verwerking van rauwe melk tot het eindproduct voor consumptie.

De bron meldt ook dat de beschikking voor een lagere prijs voor rauwe melk zo tot stand wordt gebracht.

More
articles