POLITIEKE QUERULANTEN

Het politieke huwelijk tussen ABOP en Pertjajah Luhur staat of springen of is eigenlijk al beëindigd. De twee politieke partijen die bij de verkiezingen van 2020 nog een huwelijk sloten en als eenheid uit de bus kwamen, gaan in 2025 alleen de verkiezingen in.

ABOP wilde samen met PL een dusdanige politieke eenheid vormen, dat PL eigenlijk een tweederangspositie zou gaan innemen en voorzitter Somohardjo zijn partij geheel en al in de schoot van ABOP werpen. Daar was Somohardjo, die er nog steeds vanuit gaat dat hij de Javaanse kiezer op een grootschalige wijze achter zich heeft, niet voor te vinden. Zowel de ABOP-voorzitter als de PL-voorman voeren nog steeds een nauwelijks ideologische politiek, maar een zeer etnisch gerichte, die stoelt op de stemmen van de Marrons en Javanen. In ABOP opgaan, zou de Javaanse ster van Somohardjo doen verbleken. Somohardjo weet ook heel goed, dat heel wat Javaanse kiezers om zuiver etnische overwegingen, een al te hechte samenwerking met ABOP niet appreciëren. Somohardjo heeft ook wel in de gaten, dat het geheel en al opgaan van Pertjajah Luhur in ABOP, met Brunswijk als eerste voorzitter van het nieuwe samengaan, het einde van PL zou betekenen. Hij was dan ook niet van plan een dergelijke concessie aan Brunswijk te doen. De breuk is nu dus compleet en beide politieke partijen gaan nu alleen of in een ander combinatieverband, de verkiezingen in.

Brunswijk, de voorzitter van ABOP, wenst nu met een andere politieke partij van betekenis en kracht, in zee te gaan. Maar gelijk kan gesteld worden, dat Brunswijk niet veel keus heeft, omdat vrijwel geen enkele politieke partij van betekenis, de todo prasoro partijtjes daarbij uitgezonderd, zin heeft een samenwerking met de zwaar etnisch gerichte ABOP, aan te gaan. De NDP onder Bouterse, heeft Brunswijk in 2015 al de wacht aangezegd en beschouwde hem als onbetrouwbaar en wenste niet langer het slachtoffer te zijn van politieke chantage. Bovendien had de NDP met haar 26 zetels, de ondersteuning van ABOP helemaal niet nodig. De NDP zette PL al vroegtijdig uit de samenwerking die ze in 2010 met haar was aangegaan. Dus een aansluiting bij de NDP onder leiding van Jennifer Simons, zal er zeer vermoedelijk niet in zitten, vooral niet voor de verkiezingen van het komende jaar. Tussen de VHP en ABOP zal het zeker niet lukken, omdat de eerstgenoemde partij al geruime tijd genoeg heeft van de chantagepolitiek van Brunswijk CS. Dus wat blijft er over? De NPS misschien? Maar Venetiaan had tijdens de Front-regering met Brunswijk, ook schoon genoeg van de wensen van Brunswijk. En de NPS is heus niet vergeten, hoe snel Brunswijk en Somohardjo zijn gesneld richting NDP in 2010. Dit werd toen zeker als groot politiek verraad gezien. Beide leiders worden door de traditionele partijen met grote aanhang zeker gekwalificeerd als politieke querulanten, die zeker niet als standvastig en betrouwbaar kunnen worden aangemerkt. Politiek opportunisme hebben beiden meerdere malen ten toon gespreid en met hen in zee gaan, houdt daarom zeker enorme politieke risico’s in.

More
articles