Het gevaar van e-bikes in het verkeer

Uit welingelichte kringen is gebleken dat statistieken duidelijk maken, dat de combinatie van een behoorlijk zwaargewicht, de hogere snelheid, de weinige rijervaring op de openbare weg (op snelheid), ongunstigere gewichtsverdeling, en een soms onnatuurlijke wijze van trapondersteuning, kunnen leiden tot een hogere ongevalskans en ernstig letsel.

Hoewel er eerder in de media voorstellen zijn verschenen en in voorbereiding zijnde om de wetgeving voor e-bikes en e-bromfietsen in Suriname te wijzigen, wordt er niets gedaan. De voorgestelde wijzigingen classificeren elektrische fietsen en bromfietsen als fietsen en vereisen dat bestuurders aan dezelfde regels voldoen die gelden voor fietsen en bromfietsen, waaronder technische normen, verzekering, registratie en inspectie.

De wijzigingen zijn ook bedoeld om de verkeersveiligheid te bevorderen en garanderen door het dragen van een veiligheidshelm en een minimumleeftijd van 16 jaar verplicht te stellen voor bestuurders van e-bikes.

Er is grote bezorgdheid geuit over de toename van het aantal e-bikes op de weg, en met name over de onveilige deelname van jonge kinderen zonder helm. Het gebrek aan wet en regelgeving voor e-bikes maakt het voor de politie moeilijk op te treden tegen eigenaars en gebruikers van e-bikes.

De politie heeft wijzigingen voorgesteld in de verkeersregels voor met name driewielers en heeft ook voorgesteld, de import en verkoop van e-bikes tijdelijk stop te zetten om zo de regels opnieuw te kunnen beoordelen en om zo de veiligheid van de bestuurder en de weggebruiker te garanderen.

Er wordt sedert vorig jaar getracht door minister Amoksi van Justitie en Politie ontvangen te worden voor audiëntie om te praten over de voormelde kwestie. De geregistreerde inwilliging van de minister te worden ontvangen voor een vraaggesprek is helaas tot nog toe niet gehonoreerd. Ook de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, Milton Kensmil, weigert zonder enige nadere toelichting ons informatie te verschaffen over e-bikes in het verkeer.

More
articles