JusPol waarschuwt: ‘Laat handelingen die criminaliteit bevorderen achterwege’

Commissaris Rishi Akkal, directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer, waarschuwt de samenleving handelingen die de criminaliteit bevorderen en het veiligheidsgevoel ondermijnen, achterwege te laten. Akkal zei vrijdag tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS), dat het nog veel voorkomt dat de samenleving onderdak biedt aan criminelen. ‘’Biedt geen onderdak aan criminelen, het bevordert criminaliteit en ondermijnt het veiligheidsgevoel‘’, aldus Akkal.

De commissaris verklaart, dat het de politie is opgevallen dat daders die strafbare feiten plegen of hebben gepleegd, toch een schuilplaats vinden. Vaak trekken ze naar een ander district in de hoop onopgemerkt te blijven. ‘’We hebben onlangs gezien dat iemand die in Paramaribo een strafbaar feit heeft gepleegd, helemaal in Para werd aangehouden. Wij vragen de mensen die onderdak bieden aan de verdachten of daders, om dat niet te doen.‘’ Akkal waarschuwde ook mensen die gestolen goederen goedkoop opkopen en mensen die anderen aanzetten tot stelen, dit gedrag achterwege te laten. ‘’Er moet geen markt voor illegale of gestolen spullen gecreëerd worden, want als er geen afzetmarkt is voor deze spullen, zullen de criminelen moeten ophouden. Neem geen zaken aan die mogelijk van diefstal afkomstig zijn en neem ze niet onder uw beheer.

Justitie gaat niet schromen om erop in te spelen en mensen te vervolgen‘’, aldus Akkal.

Tijdens de persconferentie is benadrukt dat de politie zal optreden tegen criminelen. ‘’Zij worden niet meer gevraagd zich aan te melden, maar zullen opgepakt worden. Ook al ben je vuurwapengevaarlijk, we komen je halen.‘’ Door middel van presentaties heeft de politie getoond, dat een groot aantal verdachten reeds aangehouden en ingesloten is. Ook zijn veel zaken reeds opgelost.

Korpschef Bryan Isaacs stelt dat hij trots is op de eenheden, maar er moet nog veel gedaan worden. ‘’Er zijn behoorlijke resultaten neergezet. Echter is het nog niet wat het wezen moet.’’ Volgens de korpschef is met de schaarste middelen waarover de politie beschikt, geprobeerd zaken aan te pakken. ‘’Het KPS zal zich blijven inzetten om de criminaliteit nog verder in te dammen, totdat het veiligheidsgevoel is teruggekeerd.’’ Isaacs roept de samenleving op de politie te helpen. ‘’Schroom niet en geef strafbare handelingen door. Het KPS rekent op de samenwerking van de samenleving’’, aldus de korpschef.

 

More
articles