Zouden vrouwen het in de politiek beter doen dan mannen?

Jennifer Wong Swie San, lid van de politieke PRO, schreef onlangs op sociale media, dat Kamala Harris, vicepresident van de Verenigde Staten, in de politieke arena een poging doet naar het presidentschap. “Hoewel er een zekere vreugde is over haar kandidatuur, blijft ze voor velen de tweede keuze. Als Joe Biden niet zo vreemd had gehandeld, had ze deze kans misschien niet gekregen”, aldus Wong Swie San.

Politieke vrouwen van Suriname

Wong Swie San haalde aan, dat in Suriname de vraag rijst of onze politieke vrouwen significant beter zijn dan hun mannelijke tegenhangers. Wong Swie San: ‘’Zijn vrouwen werkelijk effectiever, of zijn ze simpelweg vertegenwoordigers van de meest populaire en gevestigde partijen? Veel mensen hebben de neiging te denken dat vrouwen het in de politiek beter zouden doen dan mannen, vaak omdat vrouwen, als moeders, grote offervaardigheid tonen naar hun gezinnen. Dit betekent echter niet automatisch dat vrouwen in de politiek ook ‘offervaardiger’ zijn dan mannen. Uiteindelijk zijn ze ook gewoon Surinaamse politici die de belangen van hun partij vooropstellen.”

Ideologie en beleid

Zij is van mening, dat als een politieke partij een duidelijke ideologie heeft, dit zichtbaar moet zijn in haar beleid wanneer ze aan de macht is. “Een partij die bijvoorbeeld staat voor democratie, zou een toename moeten laten zien in democratische waarden zoals gelijkwaardigheid, vrijheid van meningsuiting, transparantie en inspraak. Evenzo zou een partij die ‘hervorming’ in haar naam draagt, aantoonbare veranderingen en verbeteringen moeten laten zien”, aldus Wong Swie San.

Gebrek aan ideologie

Ook is zij van mening dat veel politieke partijen in Suriname geen duidelijke ideologie hebben. “Ze roepen alles wat populair klinkt en denken dat met religieus zijn en het aanroepen van de Almachtige, alles vanzelf goed komt. Maar de Almachtige wil dat we ons eigen verstand gebruiken. Als je bijvoorbeeld een criminele leider kiest of een partij steunt met veroordeelde leiders, dan zal de cri-minaliteit gewoon toenemen. Wat je voedt, dat groeit.”

Wat willen we voor ons land?

“Als we willen dat het politieke klimaat in Suriname verandert, moeten we als kiezers nadenken over wat we het liefst voor ons land willen en hoe we dit terugzien bij de partijen die ons land besturen. Het woord ‘rekenschap’ of ‘accountability’ speelt hierbij een belangrijke rol. De wijze waarop middelen in ons land worden verdeeld en hoe gelijk of ongelijk ieders kansen zijn, hangt sterk af van het gevoerde beleid.”

Het stemproces

Als kiezer hebben we de macht om elke vijf jaar af te rekenen met het gevoerde beleid. “De gevestigde partijen moeten rekenschap afleggen als we vinden dat ons gevoel van veiligheid of recht op gezondheidszorg niet op het gewenste niveau is. Het geslacht van een politicus maakt daarbij niet zoveel uit; het gaat erom of die persoon uw omstandigheden kan verbeteren.”

Wong Swie San stelt dat het volk op 25 mei 2025 een weloverwogen keuze moet maken. ‘’Een keuze die gebaseerd is op onze ervaringen en niet op iemand die leuk praat, danst, zingt of bidt op een partijgekleurd podium. Uiteindelijk moeten we de volgende vijf jaar met deze keuze leven. Laat een truitje of gezellig dansje met een bakje eten, dat niet voor ons bepalen.”

More
articles