Suriname benadrukt essentiële rol van kennisdeling naast financiële steun op SDG Summit

De High-Level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development wordt van 6 tot en met 18 juli 2024 is gehouden in New York. Dit Sustainable Development Goals (SDG) forum is voortgevloeid uit de SDG Summit van september 2023 en is een voorbereiding op de Summit of the Future, welke gehouden wordt in september 2024. Suriname werd vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van de directeur Internationale Samenwerking, Elizabeth Bradley, van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Het HLPF is het jaarlijkse forum waar landen samenkomen om de voortgang van de SDGs te evalueren, nieuwe methoden en kansen te bespreken om de doelen efficiënter te bereiken, en uitdagingen en oplossingen te delen. Dit jaar richtte de Verenigde Naties (VN) de aandacht op vijf specifieke SDGs: geen armoede (SDG1), geen honger (SDG2), klimaatactie (SDG13), vrede, recht en sterke instituties (SDG16), en partnerschappen (SDG17). Daarnaast presenteerden 36 landen hun Voluntary National Review (VNR), waarin de stand van zaken van de SDGs in hun land wordt weergegeven.

Volgens het Sustainable Development Goals Report 2024 van VN-secretaris-generaal António Guterres is slechts 17 procent van de SDG-doelstellingen momenteel op schema.

Tijdens het forum gaf directeur Bradley aan dat armoede nauw samenhangt met de economische situatie van een land. “Verslechterde economieën dragen bij aan de blootstelling aan armoede in alle facetten”, benadrukte zij. De delegatie lichtte ook de maatregelen toe die de Surinaamse regering heeft getroffen om armoede te bestrijden. Tijdens het algemeen debat benadrukte Suriname dat naast financiële steun, ook kennisdeling van cruciaal belang is om de doelen te bereiken.

De ontwikkelingslanden stelden nog achter te lopen bij het behalen van de doelen die de mens centraal stellen, evenals bij de planeet-gerelateerde doelen. Daarentegen benadrukten de ontwikkelde landen dat naast de Official Development Assistance (ODA), landen ook hun nationale budgetten beter moeten kanaliseren voor duurzame ontwikkeling. De VN ondersteunden deze visie op het beter inzetten van nationale budgetten voor duurzame ontwikkeling. Het forum stelde dat met de aanname van de ministeriële verklaring, gebaseerd op multilaterale inspanningen om acties op te schalen, kunnen de doelen beter bereikt worden, aangezien slechts 17 procent van de SDGs op schema ligt.

Directeur Bradley gaf mee dat Suriname zich nu gaat voorbereiden op de Summit of the Future en dat deelname aan deze bijeenkomsten van groot belang is om de prioriteiten en uitdagingen bekend te maken aan de Verenigde Naties en om inzicht te krijgen in de wereldwijde besteding van middelen. De samenwerking met de VN in Suriname is vastgelegd in het Country Implementation Plan (CIP). Voor het jaar 2024-2025 is een bedrag van USD 19.200.000 gereserveerd voor projecten, waarvan ongeveer USD 9.000.000 beschikbaar is.

More
articles