Newmont blijft zich inzetten voor transparante communicatie

Newmont Suriname heeft onlangs openbare hoorzittingen gehouden over de resultaten van het concept van het Environment and Social Impact Assessment (ESIA) van het Tailings Storage Facility II-project (TSF 2). Deze ESIA dient als aanvulling op de Merian ESIA van 2013. De eerste hoorzitting vond plaats op zondag 7 juli 2024 voor de Kawina-gemeenschap, gevolgd door een tweede hoorzitting op dinsdag 9 juli jl. voor het algemene publiek en overheidsinstanties.

Deze openbare hoorzittingen zijn een cruciaal onderdeel van het proces voor milieu- en sociale effectbeoordeling en werden georganiseerd om de gemeenschap en het grotere publiek te informeren over de uitkomst van het ESIA-addendum van het TSF 2-project door middel van een gedetailleerde presentatie. Het addendum, uitgevoerd door Environmental Resources Management (ERM), heeft tot doel de positieve impact van het project te maximaliseren, waaronder sociale en economische ontwikkeling, en tegelijkertijd potentiële negatieve invloeden op mens en milieu te identificeren en te minimaliseren. De hoorzittingen zijn essentieel voor het voltooien van het ESIA-proces, wat noodzakelijk is voor de verdere voortgang van het project.

“Voordat dit project kan doorgaan, dienen we eerst input te verzamelen van het publiek over potentiële voordelen en impacts”, aldus Shirley Sowma-Sumter, senior director of External Relations van Newmont Suriname. “De inbreng van het publiek is van cruciaal belang om het voorgestelde project vorm te geven, zodat we kunnen anticiperen op de behoeften en zorgen van de gemeenschap en deze kunnen aanpakken. Bij Newmont Suriname hechten we veel waarde aan transparantie, betrokkenheid van de gemeenschap en het garanderen van positieve resultaten voor alle belanghebbenden’’, aldus Sowma-Sumter.

Beide hoorzittingen hadden een goede opkomst, met deelname van een diverse groep belanghebbenden, waaronder leden van de lokale gemeenschap en milieudeskundigen. Tijdens de sessies kregen stakeholders de gelegenheid om vragen te stellen en zinvolle discussies aan te gaan over de impact van het project. Hun actieve deelname en waardevolle bijdragen benadrukten hun interesse in de resultaten van het project.

Newmont Suriname heeft ERM, een internationaal milieuadviesbureau, de opdracht gegeven om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de milieu- en sociale gevolgen van het voorgestelde TSF 2-project.

Het concept ESIA-addendum is formeel ingediend bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en is publiekelijk beschikbaar voor beoordeling en commentaar via de website van NIMOS.

Newmont Suriname blijft zich inzetten voor transparante communicatie, het bevorderen van een inclusieve dialoog en het betrekken van belangrijke stakeholders bij dit project. De onderneming waardeert de deelname en waardevolle inbreng van alle aanwezigen.

Wat is een Tailings Storage Facility?

Tailings zijn een veelvoorkomend bijproduct van het goudwinningsproces. Na een detoxificatieproces worden de residuen vanuit de raffinaderij naar de Tailings Storage Facility (TSF) gepompt. De TSF is een faciliteit omringd met natuurlijk saproliet en gebouwd met behulp van aarden dammen. Deze faciliteit is speciaal ontworpen voor het opslaan en beheren van de residuen die door de mijn worden geproduceerd, waarbij de gevolgen voor mens en milieu tot een minimum worden beperkt.

More
articles