Epidemioloog Radjesh Ori en waarnemend directeur bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), zegt dat er momenteel volop covid-vaccins beschikbaar zijn. Volgens hem is de voorraad voldoende om patiënten te kunnen voorzien.
Evenwel wijst dokter Eric Commisie van de afdeling Tuberculose en HIV-bestrijding erop, dat het probleem van HIV nog nijpender wordt en kan leiden tot een ernstige situatie. Tevens maakt hij duidelijk dat wat de afdeling niet moet hebben, een tekort aan materiaal is.
HIV is een virus dat het afweersysteem van de mens verzwakt. Commisie zei dat de HIV-epidemie niet onder controle is. “Er moet harder gewerkt worden om zoveel mogelijk mensen te testen, zodat ze hun status kennen”, aldus Commisie.
Volgens hem is het belangrijk voldoende testmateriaal te hebben en voorbehoedsmiddelen gegarandeerd zijn. “En soms is dat wel een uitdaging”, aldus Commisie.
Hij is het er mee eens, dat preventie over HIV wederom meer bekendheid krijgt. Ook wees hij erop dat er gefocust dient te worden op de risicogroepen zoals sekswerkers (vrouwen en mannen). “Mensen moeten meer weten over hun gezondheid en om zodoende zichzelf beter te kunnen beschermen. Hij vertelde van acties met organisaties, gericht op het promoten van jezelf en het beschermen tegen HIV door condooms te gebruiken tijdens seks. “Als je risico loopt op HIV, is het ook goed je regelmatig te laten testen.”
Commisie haalde aan, dat een geneesmiddelentekort zich voordoet en dat het BOG dan tijdelijk bijvoorbeeld moet lenen in ons buurland Guyana. Volgens hem zijn de grootste problemen bij de medicijntekorten de financiële middelen die niet tijdig beschikbaar worden gesteld. “Dat heeft tot gevolg, dat bestellingen niet op tijd aankomen”, aldus dokter Commisie. Voorts zei hij, dat het kan voorkomen, dat bepaalde posten niet zijn opgenomen op de begroting. Ook kan een situatie ontstaan waarbij het artikel laat aan bod komt en dat lang kan duren.
Commisie maakte duidelijk dat de leverancier soms veel tijd nodig heeft om de medicamenten te kunnen leveren. Echter is het volgens de dokter voorgekomen, dat bijvoorbeeld een tablet nodig is voor een patiënt, maar dat geneesmiddel is dan niet beschikbaar. Commisie zei dat er wel een kritieke situatie kan ontstaan, waarbij de afdeling een beroep moet doen buiten Suriname, om alsnog te kunnen beschikken over het medicament. Ook wees hij erop dat de laatste drie tot vier jaren medicijntekorten zich vaker voordoen.
Eerder kwamen er al medicijntekorten voor (Denk daarbij aan de afgelopen tien jaar) en volgens Commisie, de dienst tot het uiterste moest gaan, om de tekorten te kunnen wegwerken. Wat in die periode zich heeft voorgedaan was dat plotseling bekend werd, dat er een lading medicamenten binnen was gekomen. Commisie haalde aan dat ook het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) weleens te maken heeft met achterstanden in de medicamentenvoorziening. Volgens hem zou dat te maken kunnen hebben met een combinatie van financiële problemen, maar ook aan de planning voor de bestellingen van medicamenten.
Hij verduidelijkte dat het goed plannen kan helpen dat de medicamenten, door verschillende factoren niet op tijd, de plaats van bestemming bereiken. Hij vertelde dat in de relatie tussen Volksgezondheid (VGZ) en het Staatsziekenfonds (SZF) zorgt voor de vergoeding van de apotheken en andere afnemers of leveranciers. Echter gaat het hier slechts om bepaalde medicijnen die worden vergoed door het SZF.
Voorts vertelde Commisie dat het vaak niet gaat om de beschikbaarheid van medicijnen in de relatie tussen het SZF en het ministerie van Volksgezondheid. Het BGVS zorgt voor de medicijnvoorziening, maar Volksgezondheid moet de middelen beschikbaar stellen, het moet de financiële middelen aanvragen bij Financiën. Dokter Commisie is van mening, dat om de tekorten te voorkomen, er inderdaad ook beter bestuurd moet worden, om zoveel mogelijk de medicamenten tijdig te krijgen.
Volgens Commisie die het Nationaal Tuberculose Programma (NTP) in Suriname leidt, is het nog steeds een publiek gezondheidsprobleem met tal van uitdagingen. “De transmissie is nog niet doorbroken”, aldus de dokter. Volgens hem zijn de tuberculosegevallen gaan stijgen. “We zijn zeker nog niet waar we wezen moeten.” Voorts zei hij dat er hier gelukkig geen tekorten aan medicijnen zijn en dat er ook bestellingen geplaatst zijn en die zijn al betaald. Commisie hoopt dat in oktober de bestelling van deze geneesmiddelen aankomt.
Hij gaf aan dat er wereldwijd wel een tekort zich kan voordoen aan medicijnen en dat ook het geval zijn in Suriname. “Tuberculose oftewel tbc is een infectieziekte die je oploopt door een bacterie. Meestal zit tuberculose in de longen. Longtuberculose kan besmettelijk zijn. Tuberculose kan zich ook in andere delen van het lichaam manifesteren (botten, lymfeklieren, wervels).” Commisie merkte op dat het personeel beter gewaardeerd moet worden en de vergrijzing begint zich te tonen met het afnemen van het aantal personeelsleden op de afdeling.