Guyana’s zevende diepwaterproject creëert meer dan 1.300 banen

Het voorgestelde Hammerhead-ontwikkelingsproject in Guyana, geleid door ExxonMobil, zal naar verwachting tot 1.380 banen creëren, volgens voorlopige schattingen van het bedrijf. Het project, dat zich richt op de winning van olie in diepe wateren, zal in vier fasen worden uitgevoerd en biedt werkgelegenheid op verschillende niveaus.

Tijdens de boorfase zullen er op het hoogtepunt ongeveer 540 mensen werkzaam zijn, met gebruikmaking van twee à drie boorschepen, waarbij ongeveer 180 personen per boorschip werken. De uiteindelijke aantallen hangen af van de geselecteerde schepen en ondersteuningsvaartuigen. De tweede fase omvat de mobilisatie, installatie en aansluiting van het drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO) en de onderzeese umbilicals, stijgleidingen en stroomleidingen. ExxonMobil schat dat er in deze fase op het hoogtepunt ongeveer 600 mensen werkzaam zullen zijn. In de productiefase, inclusief de FPSO en de ondersteuningsvaartuigen, zullen er op het hoogtepunt ongeveer 100 tot 180 mensen in dienst zijn. Bij de ontmanteling zullen op het hoogtepunt ongeveer 60 mensen werk vinden. Naast de offshore-componenten zal ook een kleiner aantal personen aan land kustbasis- en logistieke ondersteuning bieden. Dit personeel zal tijdens de mobilisatie- en installatiefase geleidelijk toenemen en vervolgens terugkeren naar het oorspronkelijke niveau of iets hoger. Tijdens de ontmanteling zal ook het personeelsbestand aan land, kortstondig toenemen.

De Guyaanse wetgeving inzake local content, ingevoerd in 2021, garandeert dat Guyanese werknemers een belangrijke rol spelen in dit project. Bedrijven riskeren hun certificering voor local content te verliezen als zij geen Guyanezen aannemen en trainen.

Het Hammerhead-project zal naar verwachting 120.000 tot 180.000 vaten olie per dag produceren, wat de totale productiecapaciteit voor de kust van Guyana op ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag brengt. De eerste olieproductie wordt verwacht in 2029. ExxonMobil heeft van de Environmental Protection Agency (EPA) een verzoek ontvangen om een milieueffectrapportage (MER) in te dienen als onderdeel van de beoordeling van de milieuvergunningaanvraag. Het bedrijf houdt een reeks bijeenkomsten met het publiek langs de kust van Guyana om feedback te verzamelen. Daarnaast zal ExxonMobil een veldontwikkelingsplan (FDP) indienen ter beoordeling door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De regering heeft dit jaar ongeveer 480.000 dollar begroot voor de beoordeling van deze aanvraag.

ExxonMobil is de exploitant van het Stabroek-blok met een belang van 45 procent, samen met Hess (30%) en CNOOC (25%). Het Hammerhead-project belooft niet alleen aanzienlijke werkgelegenheid en economische groei voor Guyana, maar ook belangrijke stappen in de richting van duurzame ontwikkeling en betrokkenheid van de lokale bevolking.

More
articles