Financieel tekort is probleem bij aanschaf geneesmiddelen

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft de afgelopen week tegenover journalisten verklaard, dat er genoeg deskundigheid in huis is om te bepalen, welke geneesmiddelen geschikt zijn en welke niet. Volgens de bewindsman staat het Bureau Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) daar garant voor.

Echter is het tekort aan financiële middelen nog altijd het grootste probleem waarmee de gezondheidszorg te kampen heeft. Volgens de bewindsman kunnen er voldoende medicamenten worden opgeslagen, maar moet iemand of een instantie ervoor betalen. De minister zei dat door het BGVS een businessplan is gepresenteerd om het tekort aan medicamenten aan te pakken.

Vorig jaar december heeft het ministerie de meeste schulden van de ziekenhuizen bij het BGVS betaald. Volgens de minister worden ziekenhuizen nog steeds gesubsidieerd door de overheid. Het ministerie blijft de gezondheidsinstellingen ondersteunen waar nodig, ondanks de vele vraagstukken in het veld.

Ramadhin hoopt dat de daling van de valuta wisselkoersen positief uitpakt voor de gezondheidszorg en dat er voldoende medicijnen kunnen worden ingekocht. Ook particuliere bedrijven kopen medicamenten in. ‘’Met een lagere koers kan er meer valuta worden gekocht om geneesmiddelen aan te schaffen’’, aldus de minister.

More
articles