ADDITIE OF DECEPTIE

De algemene vrije en geheime verkiezingen komen eraan, en wel op 25 mei 2025. Het nieuwe kiesstelsel maakt dat politieke partijen nu al doende zijn de kaarten te schudden om te kijken, hoe ze binnen dit nieuwe kiessysteem, het best voor de dag kunnen komen. Eigenlijk is het niet eens zo moeilijk om voorlopig wat berekeningen te maken en voorzichtig vast te stellen, hoe de zaak zal verlopen en wie er redelijk goede resultaten zal behalen. Lieden die in 2020 zich nog stevig verwant voelden met een bepaalde politieke partij of een opportunistisch samengaan, zijn nu van plan op een andere partij te stemmen of de stembus totaal te mijden.

Het vertrouwen in onze politici is in veel opzichten beschaamd en daarom zullen velen op de zondag van 25 mei 2025, gewoon thuis blijven of zich anders verpozen. Maar men is duidelijk bezig met kaarten te schudden en velen die toch een plek binnen De Nationale Assemblee denken te willen veroveren, doen hun uiterste best toch goed onder de pannen te komen. Samenwerken en combinaties vormen, is in bepaalde gevallen meer dan noodzakelijk, omdat bepaalde politieke partijen weten dat ze tot het todo-prasoro geheel behoren en daarom alleen de verkiezingen ingaan, bij voorbaat niets zal opleveren. Gewoon verloren tijd en geld en uiteindelijk toch de grootste teleurstelling en hernieuwde frustratie. Maar er zijn ook partijen die puur op de etnische leest geschoeid zijn en totaal geen ideologie vertegenwoordigen. Tot enkele jaren geleden was het ook niet nodig een bepaalde ideologie te omhelzen en propageren. Je hoefde de etnische achterban maar op te zwepen en te wijzen op het gevaar dat andere groepen betekenden, als je van je eigen ras zou afwijken in het stemlokaal.

En tot op heden denken mensen met de etnische politiekvoering en het aanwakkeren van etnocentrisme, goed politiek te scoren en zwaar vertegenwoordigd, in het politieke centrum te kunnen plaatsnemen. Maar het nieuwe kiesstelsel heeft bepaalde mensen tot het inzicht gebracht, dat alleen de verkiezingen ingaan, meer zal opleveren. Een additie met een steeds zwakker wordende partij heeft geen voordeel, maar leidt slechts tot een zware deceptie. Dus bepaalde etnische partijen zullen alleen de strijd moeten ingaan, en dat zal vrijwel zeker voor hen tot deceptie leiden. Er komen nog meer verrassingen in de komende maanden. Niet alleen partijen gaan uit elkaar en weer anderen zoeken elkaar op, maar ook moeten bepaalde politieke partijen uitkijken voor de infiltratie van de misdaad, omdat het politiek gangsterisme ook haar intrede heeft gedaan binnen de Surinaamse politiek. Partijen die tot nog toe een fatsoenlijke naam hebben gehad en criminelen buiten hebben weten te houden, zijn gewaarschuwd. Het is nog niet te laat om de deur voor hun neus dicht te trekken. Blijft men naïef en blind voor het dreigende gevaar, dan is het eind echt zoek.

More
articles