In Courtyard Marriott vond op maandag 15 juli een eendaagse bewustwordingssessie plaats over de illegale handel in sigaretten en alcoholhoudende dranken, georganiseerd door Link Marketing Solutions, vertegenwoordigd door Marcel Vonsee, in samenwerking met Josiane Khan van BAT. Diverse belanghebbenden, waaronder MITRA, Royal Tobacco, Suriname Alcohol Beverages (SAB) en Maxim’s/Philip Morris International, waren aanwezig.
Tijdens de sessie werden presentaties gegeven die gericht waren op het verbreden van de inzichten van de deelnemers over de problematiek rond illegale handel. Het Korps Politie Suriname, de Douane, de Kustwacht en het Openbaar Ministerie waren vertegenwoordigd. De Braziliaanse politie attaché in Suriname was eveneens aanwezig.
Korpschef Bryan Isaacs opende de sessie en benadrukte de negatieve gevolgen van de illegale handel in sigaretten en alcoholische dranken. Hij wees op het verlies van staatsinkomsten, oneerlijke concurrentie en mogelijke gezondheidsrisico’s. De geraffineerde aard van deze illegale handel maakt het een complex probleem dat een geïntegreerde aanpak vereist.
De illegale handel in deze goederen valt onder de Wet Economische Delicten en wordt gezien als een basisdelict voor witwassen. Voor criminelen is dit een lucratieve bezigheid. Parallelonderzoeken kunnen helpen bij het bestrijden van deze praktijken, waarbij overtredingen van de Wet Economische Delicten en witwasonderzoeken simultaan worden uitgevoerd. Verdachten kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn.
Probleem
De omvang van de illegale handel is aanzienlijk groter dan vaak wordt gedacht. Criminele netwerken overspoelen Suriname doelbewust met containers vol illegale sigaretten, met Suriname of Brazilië als eindbestemming. Verschillende van deze netwerken zijn al geïdentificeerd en zullen worden aangepakt door middel van witwasonderzoeken.
Gebrek aan handhaving
Een belangrijk probleem is het gebrek aan effectieve wetshandhaving en de wijdverbreide corruptie die de bestrijding van illegale handel bemoeilijkt. Zonder adequate maatregelen blijft de overheid aanzienlijke inkomsten mislopen, wat een directe impact heeft op de economie.
Impact op National Risk Assessment
De illegale handel in sigaretten en alcoholische dranken heeft ook een significante impact op de National Risk Assessment (NAR) van Suriname. Illegale handel ondermijnt de veiligheid en stabiliteit van het land en verhoogt de risico’s van georganiseerde misdaad en financiële misdrijven.
De bewustwordingssessie in Courtyard Marriott heeft duidelijk gemaakt dat de illegale handel in sigaretten en alcoholhoudende dranken een complex en urgent probleem is. Het gebrek aan effectieve handhaving en de wijdverbreide corruptie verergeren de situatie. De economische verliezen voor de overheid zijn enorm, en de impact op de nationale risicobeoordeling is significant. Het aanpakken van deze problematiek vereist een gecoördineerde en integrale aanpak van alle betrokken partijen.