TCT reikt certificaten uit aan nieuwe lifeguards

Op initiatief van het directoraat Toerisme van het ministerie van Toerisme, Communicatie en Transport (TCT), is in samenwerking met het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) een lifeguard-training gegeven in het Overbridge Resort. Met deze training wordt beoogd om de bezoekers van de zwemoorden in het district Para tijdens de vakantiepiekperiode veiligheid en zekerheid te garanderen. Op 17 juli 2024 ontvingen 25 deelnemers van 11 oorden in Para hun certificaat.

De intensieve en uitgebreide training vindt reeds enkele jaren plaats bij Overbridge Resort. Dit initiatief is van groot belang voor de veiligheid van bezoekers tijdens de drukke periodes. Overbridge Resort biedt een goede accommodatie en heeft een van de betere zwembaden, wat het een ideale plek maakt voor deze trainingen. Na afloop ontvingen de deelnemers een certificaat dat een jaar geldig is en daarna moet worden vernieuwd. Door personeelsverloop is er een constante behoefte aan nieuwe trainingen en opfriscursussen. Dit jaar zijn er 25 mensen getraind, afkomstig van verschillende oorden, waaronder Overbridge, het Jan Starke Opleidingscentrum (Zanderij I), Junglekamp Carolina, Servinio Waterpark, Dakaboera, Hiwa Forest, SWOS Recreatie Centrum, Isri Kokro en Relax Park. De training wordt gezien als cruciaal, vooral tijdens de piekperiodes waarin de resorts vol zitten met bezoekers. Het zorgt ervoor dat er gekwalificeerde mensen beschikbaar zijn om in geval van nood eerste hulp te bieden.

De training omvatte voornamelijk EHBO en reddend zwemmen, waarbij de deelnemers leerden hoe ze drenkelingen uit het water kunnen redden en welke stappen ze moeten nemen om een drenkeling te redden. Trainer John Gambier ziet de noodzaak van goede training van lifeguards in en wil de trainingen in een verder stadium uitbreiden met meer EHBO-trainingen. Hij is reeds enkele jaren belast met het trainen van resortpersoneel. “De training is niet alleen bedoeld om de veiligheid van de oorden te garanderen, u bent tevens de ambassadeur en het gezicht van het oord waar u werkzaam bent”, drukte Gambier de deelnemers op het hart.

Directeur Toerisme, Rabin Boeddha, zei dat naast de lifeguard-training, er tal van andere trainingen en initiatieven door het directoraat Toerisme zijn geïnitieerd, gericht op het verbeteren van de dienstverlening en veiligheid in de toerismesector. “Het is duidelijk dat deze inspanningen bijdragen aan de algehele veiligheid en kwaliteit van de toeristische ervaring in het gebied, wat uiteindelijk zowel lokale als internationale bezoekers ten goede komt”, gaf de directeur aan. “Zoals de minister van TCT zegt, TCT is on the move. Wij zijn on the move. Toerisme is veelomvattend en we zijn er nog niet. We moeten nog heel hard werken en samenwerken met de private sector”, aldus Boeddha.

More
articles