Asabina pleit voor eerlijke behandeling en hervorming naturalisatieproces

Ronny Asabina, BEP-voorzitter tevens DNA-lid, benadrukte gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet betreffende de verlenging van de Surinaamse Nationaliteit door naturalisatie in het parlement, het belang van een rechtvaardige behandeling voor alle Surinamers en buitenlanders.

Asabina wees erop, dat er eerder gepleit is voor hulp aan Surinamers die buiten hun schuld hun bezittingen kwijt zijn geraakt door wateroverlast. Hij merkte op dat moties hierover tweemaal zijn afgewezen. “We moeten niet alleen pleiten voor een rechtvaardige behandeling van buitenlanders, maar ook nationaal zorgen voor eerlijke behandeling van alle Surinamers”, aldus Asabina. Hij haalde ook de situatie aan van de voormalig directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), die het land kon verlaten, zonder dat duidelijk werd welke voorkeursbehandeling hij kreeg.

Daarnaast pleitte Asabina voor hervorming van het naturalisatieproces en de bijbehorende procedures. De digitalisering van het proces moet diepgaand worden doorgelicht. Volgens Asabina is de huidige situatie nog niet zoals die zou moeten zijn, waarbij aanvragers verschillende kantoren moeten bezoeken om documenten te verzamelen en scannen.

Vervolgens waarschuwde  Asabina ook voor oneigenlijke praktijken door de huidige procedures en criteria. Ook zei hij dat een uniek servicenummer in Suriname geïntroduceerd moet worden om de efficiency te verhogen en corruptie te verminderen. Het ministerie van Justitie en Politie moet volgens Asabina, samenwerken met de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) om een one-window oplossing te creëren. ‘’Dit zou betekenen dat het ministerie zelf contact legt met verschillende instanties, in plaats van de aanvrager van het kastje naar de muur te sturen’’, aldus Asabina.

Tot slot benadrukte Asabina dat e-Government niet alleen om digitalisering gaat, maar om het voorkomen van corruptiegevoelige situaties. “We moeten veel meer doen om te voorkomen dat zaken corruptiegevoelig blijven”, aldus Asabina.

-door Nquaya van Cooten-

 

More
articles