Surinaamse organisaties hebben dringend behoefte aan bekwame arbeidskrachten

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), heeft recent een belangrijke stap gezet in de strijd tegen het tekort aan arbeidskrachten in het land. Met de groeiende vraag naar specifieke vaardigheden op de arbeidsmarkt, heeft het ministerie in 2022 een proefenquête uitgevoerd in geselecteerde sectoren om het tekort aan arbeidskrachten te onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste oorzaak van het tekort aan arbeidskrachten de kloof is tussen de vraag naar en het aanbod van vaardigheden. Om deze uitdaging aan te pakken, is het ministerie begonnen met een uitgebreid onderzoek naar de benodigde vaardigheden en openstaande vacatures in de sectoren Toerisme, Hout, Olie en Gas, en Constructie.

In de eerste fase van dit traject worden de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Para en Nickerie onder de loep genomen. Dit onderzoek moet leiden tot een geïntegreerd beleid dat de discrepantie tussen vraag en aanbod kan verkleinen en zo bijdraagt aan een betere afstemming van de arbeidsmarkt op de behoeften van de verschillende sectoren.

Volgens de bevindingen van het onderzoek kampen verschillende sectoren in het land met een dringende nood aan bekwame en toegewijde specialisten, managementleden, medewerkers en supervisors. Om deze uitdagingen aan te pakken, is er een sterke behoefte aan een gesynchroniseerde en strategische samenwerking tussen het ministerie van AWJ, opleidingsinstituten (onder leiding van het ministerie van Onderwijs) en het bedrijfsleven.

Deze samenwerking wordt gezien als cruciaal om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen.

Een terugkerend probleem is de grote vraag naar (buitenlandse) vakspecialisten, voornamelijk in de voedselverwerkings- en houtsector. De betrokken ministeries en overheidsinstanties, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) en AWJ, hebben hier tot nu toe onvoldoende op ingespeeld en een eenduidig beleidsdoel is bijvoorbeeld niet onderraad verband door de Raad van Ministers gestructureerd.

Een proactieve benadering van de vacaturebank, gefaciliteerd door AWJ, biedt volgens diverse respondenten meer kansen dan ooit. Het is belangrijk om opleidingsinstituten actief te betrekken bij de behoeften van het bedrijfsleven om zo tot een beter afgestemd opleidingscurriculum te komen. Rekruteren van studenten via de Human Resource ontwikkelingsprogramma’s van midden tot grote bedrijven, is een uitgangspunt, evenals vraag onderzoek vooraf bij branche organisaties.

Het ministerie van AWJ moet investeren in het herpositioneren van zichzelf als een faciliterende partner van het bedrijfsleven, in plaats van enkel als een toezichthouder. Regelmatige en actieve samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), het ministerie van Onderwijs en andere relevante actoren is essentieel om de bereikbaarheid te vergroten en de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen. Daarnaast is een actieve campagne gericht op acceptatie van starters op de arbeidsmarkt, met fiscale en werkgeversvriendelijke voorwaarden, vereist.

Een uitgebreid onderzoek naar de voorwaarden, belemmeringen en behoeften voor een effectieve en efficiënte inrichting van een Surinaamse Vacaturebank is daarbij onmisbaar.

 

More
articles