Multinationals moeten meer afnemen van lokale ondernemers

‘Local content’ is een term die gebruikt wordt in de olie- en gasindustrie, om mogelijkheden voor werkers te creëren en lokale ondernemingen te laten groeien in deze industrie en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname.

Cedric van Samson, DNA-lid, zegt dat Surinaamse ondernemers altijd dienst- en productverlening hebben geleverd aan multinationals. Volgens hem is dat ook deel van de ‘local development’ van de ‘spin-off’ van de multinationals die ondernemen in ons land.

“Het kan nooit zo zijn dat een buitenlands bedrijf naar Suriname komt dat alle voordelen haalt en ook nog voor de toeleveringsbedrijven eigen landgenoten meeneemt om te leveren aan de multinationals”, aldus Van Samson.

Hij vroeg zich af, wat er dan overblijft voor de Surinaamse markt.

Ook gaf Van Samson het voorbeeld van Rosebel Goldmines, thans onder het beheer van de Zijin Mining Group uit China, die over is gegaan tot een andere werkwijze vanuit zijn communistische visie. Van Samson maakt duidelijk dat het management wil, dat er eerst gekeken moet worden, of uit het land van herkomst werkers in aanmerking kunnen komen voor arbeid bij het bedrijf in Suriname.

Van Samson is van mening dat dit lijnrecht staat tegenover het doel van local content. Hij wijst erop, dat bedrijven die overeenkomsten hadden met Rosebel Goldmines, nu de wacht zijn aangezegd. Ook lokale leveranciers die ervoor zorgden dat goederen uit het buitenland werden geleverd zoals autobanden en onze eigen keuringsbedrijven, worden overgeslagen.

“Met omwegen van procedures en regelgeving, worden werkzaamheden bedoeld voor Surinamers, omzeild”, aldus Van Samson. Hij is van mening dat buitenlandse maatschappijen zich schijnen te willen onttrekken van bestaande afspraken inzake local content in ons land.

Van Samson wijst erop dat het risico bestaat, dat meer werkloosheid in deze uitdagende tijd in Suriname gaat ontstaan, door de houding van sommige maatschappijen. Hij doet een beroep op de overheid, erop toe te zien, dat multinationals zich houden aan de afspraken over local content.

Ook in De Nationale Assemblee heeft Van Samson aandacht gevraagd voor de verplichting van multinationals, zich te houden aan de eisen van local content. Echter sprak hij ook over het misbruik maken van het zogeheten ziekteverlof door werknemers. Van Samson gaf het voorbeeld van de nationale vrije dagen, waarbij medewerkers daags tevoren simuleren ziek te zijn, en zodoende dagenlang wegblijven van het werk.

Van Samson wees erop, dat het voorkomt dat medewerkers een week wegblijven door het ziekteverlof dat dokters voorschrijven. Aan de andere kant is het zorgelijk dat een bedrijfsarts eigendunkelijk het door een huisarts of specialist voorgeschreven ziekteverlof, terugdraait.

Hij is van mening dat deze situatie toch wel bekeken moet worden om een juiste oplossing te vinden voor een goede benadering bij van het ziekteverlof. Volgens Van Samson moet het fenomeen ziekteverlof onderworpen worden aan een evaluatie. Ook zegt hij dat er conventies en regels zijn die gelden, en op basis daarvan moet men proberen die zekerheden te blijven bieden voor de Surinaamse werknemer. “Ook al verleent hij diensten rechtstreeks aan deze multinational of via een contractor”, aldus Van Samson.

Van Samson had het ook over de veiligheid van de werknemers en zei dat geen enkel bedrijf moet gaan bezuinigen in de bedrijfsvoering, door het korten in de randvoorwaarden voor wat betreft veiligheid.

Van Samson drong erop aan in DNA, dat Surinaamse bedrijven via de voorzitter een lijst aan de volksvertegenwoordigers doen toekomen, waarin is opgenomen, welke ondernemers zakendoen met multinationals. Hij maakte duidelijk, dat het belangrijk is te weten hoeveel bedrijven gecertificeerd zijn en welke niet. Van Samson is van mening, dat de overheid kan meewerken om niet gecertificeerde bedrijven wel gaan voldoen aan de certificering. Het DNA-lid zei dat volksvertegenwoordigers willen helpen de ondernemers te stimuleren. Van Samson zei in DNA dat het goed is dat assembleeleden inzage krijgen over hoeveel bedrijven diensten verlenen aan local content van de maatschappijen in Suriname

More
articles