President Mohamed Irfaan Ali van Guyana kondigde aan, dat de salarisniveaus van het land binnen enkele jaren zullen stijgen, wat ertoe zou kunnen leiden dat kritische groepen werknemers, zoals verpleegsters, die het land verlieten, terugkeren voor betere lonen. Tijdens een toespraak op een investeringsforum op 10 juli in Georgetown zei Ali: “Over een paar jaar zal onze salarisstructuur vergelijkbaar zijn met veel jurisdicties waar onze leraren en verpleegkundigen naartoe zijn gegaan, en zij zullen willen terugkeren. En dan zal het competitiever worden om verschillende banen te betreden.”
Guyana heeft een aanzienlijk verlies aan verpleegsters geleden en onlangs wekenlange stakingen van leerkrachten beëindigd, die ontevreden waren over hun beloning. Uit openbare documenten blijkt dat Guyana door de jaren heen, honderden verpleegsters heeft verloren. In een tijd waarin de overheid steeds meer ziekenhuizen bouwt, is het cruciaal voor het land om zijn gezondheidszorgpersoneel te behouden en uit te breiden. Met de stijgende olie-inkomsten neemt de druk toe om salarisverhogingen door te voeren.
In december 2022 kondigde de regering aanzienlijke salarisverhogingen aan voor ruim 5.000 zorgprofessionals in de publieke sector. In 2023 kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat er een programma zou worden uitgerold om jaarlijks 1.000 mensen op te leiden tot geregistreerde verpleegsters. Ondertussen heeft de regering aangegeven, buitenlandse verpleegsters te moeten trekken om het tekort op te vullen. In maart gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken een bedrijf toestemming om verpleegsters uit Bangladesh te werven, terwijl momenteel tekorten worden opgevuld door verpleegsters uit Cuba. “De regering van Guyana blijft openstaan voor de rekrutering van gespecialiseerde vaardigheden die momenteel in Guyana niet bestaan, uit welk deel van de wereld dan ook, voor zowel de publieke als de private sector”, aldus het ministerie.
Wat betreft de leerkrachten, leidde de Guyana Teachers’ Union (GTU) een stakingsactie die teruggaat tot februari, naar aanleiding van onvervulde verzoeken om salarisverhogingen met terugwerkende kracht tot 2019. De regering en de vakbond bereikten in juni overeenstemming over voorwaarden om de staking te beëindigen, inclusief een traject voor verzoeningsgesprekken. De leerkrachten eisen hogere salarissen, belastingvrije concessies en andere voordelen.
De afgelopen drie jaar zijn de salarissen in de publieke sector met 6 tot 7 procent per jaar gestegen. Hoewel de oliehausse de begrotingsruimte vergroot, heeft de regering oproepen voor steilere salarisverhogingen afgewezen, verwijzend naar zorgen over inflatiedruk en het vermogen om de salarissen op peil te houden. Vicepresident Bharrat Jagdeo heeft benadrukt dat de regering voorzichtig moet zijn met bezuinigen, gezien de vele concurrerende behoeften van het land, en heeft gezegd dat de olie-inkomsten niet mogen worden uitgegeven aan terugkerende uitgaven.