Suriname medevoorzitter 20e CARICOM-Japan consultatie

Op het CARICOM Secretariaat te Georgetown, Guyana,  vond op vrijdag 12 juli de 20e CARICOM-Japan consultatie plaats. De vergadering werd mede voorgezeten door Suriname, in de hoedanigheid van de eerstvolgende voorzitter van de Ministeriële Raad voor Buitenlandse Zaken van de CARICOM, ambassadeur Liselle Blankendal. Haar medevoorzitter was de assistent-minister van het Bureau voor Latijns-Amerikaanse en Caribische Zaken, het ministerie van Buitenlandse Zaken van Japan,  Yasushi Noguchi.

De bijeenkomst stond in het teken van de viering van de meer dan dertig jaar durende relatie sinds de eerste CARICOM-Japan consultatie in 1993. De CARICOM en Japan hebben op regelmatige basis deze consultaties met elkaar, waarin verder richting wordt gegeven aan de toekomstige politieke en economische betrekkingen. Ook wordt de voortgang beoordeeld van de technische samenwerkingsactiviteiten om zodoende eventuele knelpunten of beperkingen bij de implementatie daarvan op te lossen.

Gedurende de afgelopen dertig jaar heeft de CARICOM een sterke, warme en wederzijds voordelige relatie met Japan ontwikkeld, hetgeen tijdens deze vergadering nogmaals door ambassadeur Blankendal, namens de CARICOM, werd benadrukt en herbevestigd. Ook de overige lidlanden hebben hun erkentelijkheid geuit over de solide samenwerking met Japan.

Ter illustratie van de wederzijdse voordelige relatie, noemde ambassadeur Blankendal de technische samenwerking tussen beide partijen, met name op het gebied van rampenbeheer, capaciteitsopbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering waar er sprake is geweest van kennisuitwisseling en ondersteuning. De ambassadeur sprak ook haar erkentelijkheid uit voor de hulp die Japan recentelijk heeft geboden aan de door orkaan Beryl getroffen lidstaten. Deze geste van solidariteit werd zeer gewaardeerd, gezien de gevolgen van de ravage, waar nog steeds mee geworsteld wordt.

Japan gaf tot slot aan dat er een nog nader te bepalen bedrag zal worden aangeboden aan de CARICOM-lidstaten voor projecten ter bevordering van de industriële ontwikkeling en technologieoverdracht.

De 8e CARICOM-Japan Ministeriële vergadering zal van 11 tot en met 14 december 2024 in Japan plaatsvinden.

More
articles