Samenleving moet voorbereid zijn op wateroverlast en zware regenbuien

De Meteorologische Dienst in Suriname heeft onthuld dat er op woensdag 17 juli weer kans is op matige tot lokaal zware onweersbuien, vergezeld van plaatselijke windstoten. Deze kunnen wateroverlast veroorzaken in sommige delen van het kustgebied en het binnenland. In de ochtenduren is het ook vandaag gedeeltelijk bewolkt. In de middag is er sprake van verspreide onweersbuien. Het blijft heet met een temperatuur die kan stijgen tot rond de 31°C. Er staat een zwakke wind uit het oosten. Er is 60% kans op regen.

In de avonduren zijn er onweersbuien die in de nachtelijke uren plaats maken voor aanhoudende regen. De temperatuur kan dalen tot 24°C. De wind blijft zwak en komt uit het oostzuidoosten. De kans op regen is groot met een voorspelling van 80%. De Meteorologische Dienst adviseert de bevolking om alert te zijn op de weersomstandigheden en passende maatregelen te nemen om schade en overlast te voorkomen. Bij een eventuele overstroming kunnen de volgende maatregelen worden getroffen:

– Leg apparaten, matrassen en andere waardevolle spullen hoog, zodat het water er niet bij kan;

– Maak gebruik van zandzakken, zodat het water geen toegang heeft tot uw woning of gebouw;

-Sluit de stroom tijdelijk af, hierbij voorkomt u stroomstoringen en brand;

– Ouders, voorkom dat kinderen in het vuil water spelen.

Er zijn op diverse social media kanalen instructies en adviezen gepubliceerd  voor de samenleving. Het NCCR zal in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de nodige informatie verstrekken en ondersteuning bieden aan de gemeenschap. De samenleving wordt verzocht alert te blijven en deze adviezen nauwlettend op te volgen, omdat er naar verwachting nog meer regenbuien met windstoten en onweer zullen volgen”, aldus het NCCR.

More
articles