Guyana en ExxonMobil oneens over ‘belangenconflict’

Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo, beweert dat Nigel Hughes, de nieuw gekozen leider van de politieke partij Alliance for Change (AFC), een belangenconflict heeft vanwege zijn relatie met ExxonMobil, de exploitant van het Stabroek-blok. Hughes, die op 30 juni werd gekozen, is partner bij het advocatenkantoor Hughes, Fields & Stoby, dat ExxonMobil als cliënt heeft. Sinds zijn verkiezing wordt Hughes geconfronteerd met vragen over mogelijke belangenverstrengeling. De AFC maakt deel uit van het parlementaire oppositieblok APNU+AFC, dat 31 van de 65 zetels in de Nationale Assemblee bezit. Hughes heeft aangegeven, dat hij momenteel niet in een positie verkeert om het overheidsbeleid met betrekking tot Exxon te beïnvloeden. Tijdens een AFC-persconferentie op 5 juli zei Hughes: “Als en wanneer ik verkozen word, zal ik alle banden met het bedrijf verbreken.” Dit zou van toepassing zijn als hij tot president wordt gekozen of een andere positie in de regering krijgt. Hughes benadrukte dat hij geen deel zal uitmaken van de olie- en gasadviescommissie van de partij.

Vicepresident Jagdeo is van mening dat deze aanpak niet praktisch is, gezien de enorme publieke aandacht voor olie en gas. Hij stelde tijdens zijn wekelijkse persconferentie: “Hoe kun je als leider van een partij nu, in deze hedendaagse context, geen aandacht besteden aan of praten over olie en gas, terwijl dat een van de meest actuele kwesties is?”

ExxonMobil Guyana-president Alistair Routledge werd dinsdag over de kwestie ondervraagd en verklaarde: “We voldoen aan alle wet- en regelgeving hier en internationaal. We geloven dus niet dat er sprake is van belangenverstrengeling of problemen.” Jagdeo verwierp deze opmerking en noemde Exxon een “conflicterende partij.” Hij zei dat ExxonMobil politieke bijdragen zou kunnen leveren aan Hughes en zijn partij om hun belangen in een toekomstige regering te beschermen via betalingen aan het advocatenkantoor.

Jagdeo heeft volgehouden dat Hughes een conflict heeft en blijft de kwestie onder de publieke aandacht brengen. De algemene verkiezingen in Guyana vinden plaats in het laatste kwartaal van 2025. Politieke partijen bereiden zich hierop voor door nieuwe leiders te kiezen en nauwer samen te werken. Het zullen de eerste algemene verkiezingen zijn sinds Guyana in 2022 begon met het uitgeven van inkomsten uit de oliesector.

More
articles