Voorbereidingen BiZa op verkiezingen aangevangen

Nasier Eskak, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), heeft in het programma Mmanten Taki van de STVS gezegd dat voor de verkiezingen van 2025, er voor de 673 stembureaus, ruim 8000 medewerkers nodig zullen zijn. Hij verduidelijkte dat er per stembureau 10 medewerkers nodig zijn. Hoewel er mogelijk uitvallers kunnen zijn om diverse redenen, garandeert het ministerie,  dat de bemensing op de stembureaulocaties, optimaal zal zijn.

Voor de komende verkiezingen is het nu al duidelijk, dat 45.000 first voters zullen zijn. Daarnaast zijn er 410.000 kiesgerechtigden geregistreerd, een lichte stijging ten opzichte van de 401.000 bij de verkiezingen van 2020.

De sollicitatieperiode voor stembureaupersoneel, loopt van 1 juli tot en met 14 juli. Geïnteresseerden kunnen zich online registreren om de drukte bij de commissariaten te vermijden. Na de registratie volgt een screeningsprocedure, waarna de definitieve selectie wordt gemaakt.

In september moet dit proces afgerond zijn, aangezien in die maand ook de training van het stembureaupersoneel, zal plaatsvinden. Over de vergoeding voor de medewerkers verklaarde Eskak, dat rekening houdend met de ontwaarding van de SRD en het toekennen van toelagen en koopkrachtversterking, de vergoeding hoger zal zijn dan in 2020.

Ten aanzien van de begroting voor het organiseren van de verkiezingen, een punt van zorg voor president Chandrikapersad Santokhi, zei Eskak dat hier al naar is gekeken. Aanvankelijk was de raming nog SRD 800 miljoen, maar na overleg met alle relevante actoren, is het bedrag teruggebracht naar op SRD 723 miljoen.

More
articles