Suriname zet koers naar oliegroei, ondanks economische uitdagingen

Sinds 2020 zijn er negen diepwaterolievelden geïdentificeerd in de territoriale wateren van Suriname. Deze ontdekkingen suggereren een aanzienlijk aardoliepotentieel, vergelijkbaar met dat van buurland Guyana. Hoewel er nog geen ontwikkelingen zijn goedgekeurd, lijken de vooruitzichten voor de olie-industrie in Suriname veelbelovend. Als alles volgens plan verloopt, zal Suriname tegen het einde van dit decennium, een belangrijke olieproducent worden, wat kan leiden tot een economische bloei, vergelijkbaar met die van Guyana. Dit zou een belangrijke stap zijn voor een land dat momenteel te maken heeft met inflatie met dubbele cijfers en een zwakke economische groei. De oliegroei biedt Suriname een kans uit de armoede te geraken en een nieuw tijdperk van welvaart in te luiden.

De regering van Suriname gelooft dat de territoriale wateren van het land rijk zijn aan koolwaterstofvoorraden, die een oliegroei op de schaal van Guyana kunnen ondersteunen. Dit zou niet alleen de economische crisis van Suriname kunnen oplossen, maar ook het land met minder dan 700.000 inwoners uit de armoede kunnen tillen. Momenteel produceert Suriname ongeveer 16.000 vaten olie per dag uit kleine onshore operaties. Echter, de verwachting is dat recente offshore ontdekkingen, indien succesvol geëxploiteerd, dit aantal kunnen verhogen tot 200.000 vaten per dag vóór het einde van het decennium. Al in 2002 opende Suriname zijn territoriale wateren voor buitenlandse energie-investeringen. Dit trok aanzienlijke interesse van grote oliebedrijven, waaronder TotalEnergies, Exxon en Chevron.

Blok 58, gelegen voor de kust van Suriname, speelt een sleutelrol in deze ontluikende olieboom.

TotalEnergies en APA Corporation hebben elk een belang van 50 procent in dit gebied. Sinds begin 2020 zijn er vijf grote olievondsten gedaan in Blok 58. Hoewel zorgen over gas-olieverhoudingen en de kwaliteit van de reservoirs de definitieve investeringsbeslissing hebben vertraagd, is de ontwikkeling van Blok 58 weer op de rails.

Het blok grenst aan het productieve Stabroek-blok van Exxon in offshore Guyana, waar Exxon 11 miljard vaten oliebronnen heeft ontdekt.

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley schat dat Blok 58 tot 6,5 miljard vaten olie kan bevatten, wat het tot een hulpbron van vergelijkbare omvang zou maken als het Stabroek-blok.

TotalEnergies en APA zijn begonnen met technische studies voor de ontwikkeling van een Floating Production Storage and Offloading (FPSO) eenheid van 200.000 vaten per dag. De partners streven naar een definitieve investeringsbeslissing vóór eind 2024, met geschatte kosten van ongeveer 9 miljard dollar. Staatsolie, het door de staat gecontroleerde energiebedrijf van Suriname, heeft het recht om een aandeel van 20 procent te verwerven zodra de ontwikkeling is goedgekeurd. De eerste olieproductie wordt verwacht in 2028, met een productie van 200.000 vaten per dag binnen een jaar.

Blok 58 is niet het enige gebied met potentieel. In het derde kwartaal van 2022 ontdekte APA olie uit de Baja-1-put in Blok 53. Petronas, de exploitant van Blok 52 samen met partner Exxon, heeft drie ontdekkingen gedaan: Sloanea-1, Roystonea-1 en Fusaea-1. Volgens industrieadviesbureau Wood Mackenzie bedraagt de totale winbare olievoorraad van Suriname 2,4 miljard vaten, met aardgasreserves van meer dan 12,5 biljoen kubieke voet.

Bron: Oilprice.com

More
articles