Surinaamse sprinter Asinga klaagt Gatorade aan wegens ‘herstelgummies’ na dopingverbod

De Surinaamse sprinter Issamade Asinga heeft woensdag een rechtszaak aangespannen tegen Gatorade Company, waarin hij beweert dat zijn recente dopingverbod te wijten is aan besmette ‘herstelgummies’ van het merk. Asinga, die in mei een schorsing van vier jaar kreeg opgelegd door de Athletics Integrity Unit (AIU), verloor hierdoor zijn twee gouden medailles op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap en zijn wereldrecord op de 100 meter voor atleten onder de twintig jaar.

In de federale rechtbank van Manhattan verklaarde Asinga dat Gatorade hem een jaar geleden de gummies had verstrekt. De verpakking van deze gummies vermeldde dat ze ‘NSF Certified for Sport’ waren, wat zou garanderen dat ze vrij waren van verboden stoffen. Volgens de rechtszaak beschikten de gummies echter niet over deze certificering en waren ze besmet met sporen van een verboden prestatiebevorderend middel.

NSF, een onafhankelijke organisatie gevestigd in Michigan, certificeert producten die vrij zijn van stoffen die verboden zijn door het World Anti-Doping Agency (WADA).

Gatorade reageerde op de beschuldigingen met een verklaring aan Reuters: “Het product in kwestie is volkomen veilig en de beweringen zijn onjuist. Gatorade-producten voldoen aan de FDA-voorschriften en zijn veilig voor consumptie door atleten, wat werd bevestigd door de bevindingen van het onderzoek van de AIU.” Het drankenbedrijf voegde hieraan toe: “Gatorade voldeed volledig aan het onderzoek van de AIU, inclusief het leveren van bewijs dat door de AIU werd aanvaard, waaruit bleek dat de gummies niet besmet waren met de verboden stof.”

Asinga beweert in zijn rechtszaak ook dat Gatorade een verzegelde fles uit een andere partij gummies aan de AIU heeft geleverd, “waardoor de valse indruk werd gewekt dat het testen van dit exemplaar relevant was voor de zaak van Issam”. Gatorade verklaarde dat zij na de AIU-uitspraak een verzegelde container met gummies uit dezelfde partij hadden geleverd, en dat dit monster negatief testte op verboden stoffen.

De uitkomst van deze rechtszaak kan belangrijke gevolgen hebben voor zowel de atleet als de fabrikant, en werpt een kritisch licht op de noodzaak van nauwkeurige productcertificering en -veiligheid binnen de sportwereld.

More
articles