Aankondiging nieuwe luchthaven dichtbij Paramaribo niet objectief

Local Content Suriname (LCDO) meldt dat president Santokhi zijn plannen voor de bouw van een nieuwe internationale luchthaven dichter bij Paramaribo heeft aankondigd, die de huidige luchthaven zal moeten ontlasten en de bereikbaarheid van Suriname zal verbeteren. ‘’De nieuwe luchthaven zal niet alleen de huidige Johan Adolf Pengel International Airport ontlasten, maar ook bijdragen aan een betere bereikbaarheid van Suriname’’, aldus de president.

Santokhi is wel van mening dat de Johan Adolf Pengel International Airport, gelegen op ongeveer 45 kilometer van Paramaribo, een rijke geschiedenis heeft en een belangrijke hub is voor de regio. Met een oppervlakte van meer dan 2000 hectare en faciliteiten, speelt de luchthaven volgens president Santokhi, een cruciale rol in het luchtverkeer van en naar ons land.

Bestuurskundige August Boldewijn verwijst onder meer naar het vliegveld Zorg en Hoop, waar hij zelf dichtbij woont. Ofschoon het niet gaat om een internationale luchthaven, ondervinden zowel bewoners als bezoekers ernstige geluidsoverlast. Boldewijn maakt duidelijk dat de rust die de bewoners vooral in de avonduren moeten hebben, en bezoekers op het vliegveld die bijvoorbeeld een interview willen afstaan, gehinderd worden door de enorme geluidsoverlast.

Ook vindt Boldewijn dat een vliegveld met internationale allure dichtbij Paramaribo, toch wel veel zal zijn door de geluidsoverlast. Tevens vraagt hij zich af waar precies het nieuwe vliegveld zou moeten komen en waarom. ‘’Is de JAP Luchthaven nabij Zanderij niet geschikt, of kan de mogelijkheid niet bekeken worden om die uit te breiden?’’ Boldewijn vraagt of er niet voldoende is geïnvesteerd in de JAP Luchthaven, en dus ook nog gebruik te kunnen maken van het luchtvaartterrein door meerdere startbanen te construeren, waar meer vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Een grotere luchthaven die ingericht is op de aankomst en het vertrek van meer passagiers en goederen, met speciale accommodaties zoals toiletten, winkels en wachtruimten. Boldewijn zegt dat de reden en of het doel van een tweede luchthaven niet duidelijk is en wijst erop, dat een luchthaven dichtbij de hoofdstad bouwen, ook risico’s met zich meebrengt. Hij noemde als voorbeeld het neerstorten van een vliegtuig in en nabij de hoofdstad. Volgens hem gelden de consequenties en problemen met luchtvaartuigen ook voor de hoofdstad. Boldewijn denkt dat het een onjuist besluit zou zijn van de overheid, een nieuwe luchthaven te willen bouwen nabij Paramaribo.

Volgens hem zou het een betere keuze zijn geweest het vliegveld van Coronie te rehabiliteren. Toentertijd is een vliegveld in dat district aangelegd (periode constructiestrekking Oost-West verbinding), maar er is nooit gebruik van gemaakt.

Ook wijst Boldewijn erop, dat in verschillende landen in de wereld, luchthavens op behoorlijke afstanden zijn aangelegd. Hij refereert aan de bouw van de vroegere luchthaven Zanderij, die door Amerikaanse militairen werd aangelegd. In die tijd (Tweede Wereldoorlog) werd met grote zorg (bodemgesteldheid) en de keuze van de plaats waar het vliegveld moest komen, gekeken. Volgens hem had dat ook te maken met het ontzien van Paramaribo voor mogelijke incidenten, die zich zouden kunnen voordoen. Boldewijn is van mening dat net zoals we niet zitten te springen om een brug over de Corantijnrivier, ook een nieuw vliegveld niet nodig is. Hij zei dat de projecties die worden gemaakt, zoals het vooruitzicht op olie en gas, emoties oproepen die momenteel minder objectief zijn.

More
articles