NDP, BEP en NPS niet eens met wijzigingen Deviezenregeling

De fractie van de NDP en BEP verlieten gisteren bij stemming van de wetswijziging Deviezenregeling de vergaderzaal in DNA, omdat ze het niet eens zijn met de mate waarin de wijziging van de wet Deviezenregeling heeft plaatsgevonden. Volgens de twee partijen dateren teveel zaken uit deze wet nog uit de koloniale tijd en heeft de president nog teveel invloed om monetaire interventies te plegen. De wetswijziging vond ondanks het feit dat de oppositie partners de zaal verlieten, normaal plaats. De NPS die ook niet eens was, verliet echter de zaal niet en stemde tegen. Volgens hem zijn de drie gewijzigde artikelen zeer onvoldoende om orde te brengen in dit vraagstuk.

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP voerde aan, dat er nog teveel artikelen in de wet zijn, die dateren uit de koloniale tijd, en duiden op ‘baas-knecht’ verhouding. De president heeft nog te veel macht volgens hem, om invloed uit te oefenen op het monetair beleid. NDP fractieleider Rabin Parmessar zei dat de commissie die de wetswijziging heeft voorbereid, slechts drie artikelen heeft uitgewerkt voor wijziging. Hij denkt niet dat de commissie in staat zal zijn in zes maanden tijd het concept rond te hebben voor een integrale wijziging. Ook Parmessar verklaarde dat de president te veel ruimte heeft om interventies te plegen.

Bij minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning werd door de oppositie erop aangedrongen de Deviezenregeling integraal aan te passen. De bewindsman heeft beloofd – maar kon daaromtrent geen concrete toezeggingen doen – dat er gewerkt zal worden aan een conceptwet die hij eind dit jaar wil indienen. Aangezien hij niet weet hoeveel werk er nog voor verzet moet worden, gaf hij niet de garantie dat het concept binnen een half jaar rond zal zijn.

More
articles