Belangrijke milieukwesties en sociaal-economische ontwikkelingen Newmont

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Tijdens een Openbare Hoorzitting voor de gemeenschap gisteren toonden de aanwezige diensten, particuliere bedrijven een opmerkelijke belangstelling voor het milieu en de gezondheidszorg in oost-Suriname het gebied waar het bedrijf Newmont bezig is met werkzaamheden. Op de zitting werden vertegenwoordigers in gelegenheid gesteld vragen te stellen. Zo stelde een van de vertegenwoordigers van Openbare Werken dat de 1324 hectare van Newmont, die ontbost zal moeten worden, en hoe om zal worden gegaan met de medicinale kruiden, die verloren zullen gaan. Volgens hem zal tot 2039 wanneer Newmont de mijnen gaat sluiten toch beplanting zal moeten plaatsvinden. Op een bepaald moment, in de levensduur van een mijn, zullen de ertsbronnen uitgeput raken en kan de exploitant niet langer materiaal verwijderen zonder financieel verlies te lijden.

Continue ReadingBelangrijke milieukwesties en sociaal-economische ontwikkelingen Newmont

NDP, BEP en NPS niet eens met wijzigingen Deviezenregeling

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De fractie van de NDP en BEP verlieten gisteren bij stemming van de wetswijziging Deviezenregeling de vergaderzaal in DNA, omdat ze het niet eens zijn met de mate waarin de wijziging van de wet Deviezen-regeling heeft plaatsgevonden. Volgens de twee partijen dateren teveel zaken uit deze wet nog uit de koloniale tijd en heeft de president nog teveel invloed om monetaire interventies te plegen. De wetswijziging vond ondanks het feit dat de oppositie partners de zaal verlieten, normaal plaats.

Continue ReadingNDP, BEP en NPS niet eens met wijzigingen Deviezenregeling

Wet Deviezenregeling nu conform met bepalingen Centrale Bankwet

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De wijziging van de Deviezenregeling 1947 is gisteren in De Nationale Assemblee met 27 algemene stemmen aangenomen. De NDP en BEP verlieten de zaal tijdens de stemming. Zoals de wet nu is, is die in lijn met de relevante bepalingen in de Centrale Bankwet 2022. Met deze wijziging in de wet vervalt de bevoegdheid van de president van de Republiek Suriname om wisselkoersen voor buitenlandse valuta vast te stellen. In de Deviezenregeling 1947 stond dat de gouverneur, wat in feite nu de president is, de wisselkoers en het deviezenbeleid bepaalt. Ook wordt de Centrale Bank van Suriname in staat gesteld om haar officiële internationale reserves en wisselkoersbeleid effectief en onafhankelijk te beheren.

Continue ReadingWet Deviezenregeling nu conform met bepalingen Centrale Bankwet

Bhola: ‘Ondernemers en straatventers moeten opruimingspremie betalen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Ricardo Bhola, districtscommissaris (dc) van Paramaribo-Noordoost, heeft in gesprek met de STVS gezegd, dat ondernemers en straatventers die op zon- en feestdagen commerciële activiteiten ontplooien langs de openbare weg of op publieke pleinen, een opruimingspremie moeten betalen voor het verwijderen van vuil, dat in de directe omgeving is achtergebleven. Voor kleine ondernemers is het bedrag vastgesteld op SRD 5000, terwijl grote ondernemers SRD 25.000 moeten betalen.

Continue ReadingBhola: ‘Ondernemers en straatventers moeten opruimingspremie betalen’
Read more about the article 25 juli vervolg strafzaak tegen verdachten Kromosoeto, Hew A Kee, Jurgens, Sardjo, Ten Berge en Putter
De directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, is vandaag in verzekering gesteld. Kromosoeto wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting.

25 juli vervolg strafzaak tegen verdachten Kromosoeto, Hew A Kee, Jurgens, Sardjo, Ten Berge en Putter

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op 27 juni 2024 heeft de kantonrechter de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten G. Kromosoeto, G. Hew A Kee, B. Jurgens, W. Sardjo, J. Ten Berge en R. Putter voortgezet. Tijdens deze zitting werden de verdachte Hew A Kee verhoord en werd er een uitspraak verwacht over het verzoek tot bewijsuitsluiting in de zaak van verdachte Putter. De officier van justitie heeft bezwaar gemaakt tegen het verzoek tot bewijsuitsluiting in de strafzaak van Putter. Zij heeft de kantonrechter gevraagd om de bezwaren van de verdediging te verwerpen, het verzoek ongegrond te verklaren en de bewijsstukken te handhaven.

Continue Reading25 juli vervolg strafzaak tegen verdachten Kromosoeto, Hew A Kee, Jurgens, Sardjo, Ten Berge en Putter

Wegversmalling Waterkant

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

In het kader van de totale rehabilitatie van de Waterkant, uitgevoerd door de ondernemer Baitali in opdracht van PURP is een deel van het wegdek afgezet. Deze afzetting zal een jaar blijven staan. Voor bestemmingsverkeer zijn er voorzieningen getroffen. In het kader van de veiligheid ter plaatse zullen er meerdere maatregelen worden genomen.

Continue ReadingWegversmalling Waterkant

Hoge winkelprijzen binnenland leiden tot urbanisatie

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Gezinnen woonachtig in de oostelijke en westelijke grensgebieden van Suriname, trekken als gevolg van de slechte economische situatie in het achterland, naar de buurlanden Frans-Guyana en Guyana, of vestigen zich in het kustgebied. Hieraan Vicepresident (VP) Ronnie Brunswijk heeft tegenover journalisten hierover wederom zijn bezorgdheid geuit.

Continue ReadingHoge winkelprijzen binnenland leiden tot urbanisatie

Onafhankelijkheidsdag VS plechtig herdacht in Suriname

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op de Amerikaanse ambassade in Suriname werd de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, die 248 jaar geleden werd verkregen, plechtig herdacht. President Chandrikapersad Santokhi en de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher blikten terug op de diverse relaties tussen Suriname en de Verenigde Staten (VS). De plechtigheid vond plaats op vrijdag 5 juli 2024.

Continue ReadingOnafhankelijkheidsdag VS plechtig herdacht in Suriname

Staatsolie investeert in gezondheidszorg via Nationaal Herstelplan Zorg

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. (Staatsolie) heeft via de Stichting Staatsolie Foundation for Community Development (Staatsolie Foundation) op donderdag 4 juli drie projecten opgeleverd bij het Diakonessenhuis. De projecten zijn onderdeel van de ondersteuning aan het Nationaal Herstelplan Zorg, waar Staatsolie USD 1 miljoen voor reserveerde.

Continue ReadingStaatsolie investeert in gezondheidszorg via Nationaal Herstelplan Zorg

Rusland: ‘Werkers zullen positie behouden als NPS aan de macht komt’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, heeft onlangs op structurenvergadering gezegd, dat het de bedoeling is dat de NPS een nieuw straatje inslaat. Volgens hem is dit te zien aan het feit dat dagelijks nieuwe partijleden zich aansluiten bij de partij. In het verlengde daarvan beloofde de voorzitter mensen die goed werk hebben verricht voor het land, niet thuis te zetten, maar te behouden. “Wij zullen rekening houden met elke Surinamer die een bepaalde positie inneemt. Het zal niet uitmaken van welke politieke partij de persoon is, al is de persoon van NDP, NPS, PL, ABOP of zelfs VHP.  Als de persoon capabel is en een bijdrage kan leveren aan de opbouw van het land, zal hij/zij ingezet worden”, aldus Rusland.

Continue ReadingRusland: ‘Werkers zullen positie behouden als NPS aan de macht komt’

Raghoebarsing: ‘USD 56 miljoen aan onvoorziene schulden uitgegeven’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën, heeft de afgelopen in het parlement gezegd dat de regering tot nu toe wordt geconfronteerd met schulden, die door de vorige regering zijn gemaakt en die betaald moeten worden. Volgens hem gaat dit ten koste van de IMF-gelden die ontvangen worden en die ervoor moeten zorgen, dat de economie op gang komt. De bewindsman zei dat in het eerste halfjaar van dit jaar maar liefst USD 56 miljoen aan onvoorziene schulden zijn betaald. De minister zei dat de regering zelfs over moest gaan om nieuwe leningen te nemen tegen zachte rentes.

Continue ReadingRaghoebarsing: ‘USD 56 miljoen aan onvoorziene schulden uitgegeven’

OORLOG BRACHT ONS LUCHTHAVEN

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Zijn we zo kort voor de verkiezingen van mei 2025 opnieuw doende een luchtkasteel aan de samenleving voor te houden? Bij de vorige regering waren het fly overs en treinverbindingen vanuit Para naar onze hoofdstad. Nu komt ineens een meneer met het lumineuze idee, een nieuwe luchthaven te bouwen dichtbij Paramaribo, omdat de internationale Luchthaven van Zanderij na ruim tachtig jaar, ineens niet meer zou deugen. Als excuus voor de bouw van een nieuwe luchthaven, zou de lange weg van 45 km vanuit Paramaribo zijn aangehaald.  Die meneer die met zijn flut excuus komt, willen wij gelijk voorhouden, dat niet het vliegveld het probleem is, maar de slechte infrastructuur tussen Paramaribo en de JAP Luchthaven. Er moet aan de wegen gewerkt worden, waardoor de luchthaven sneller kan worden bereikt.

Continue ReadingOORLOG BRACHT ONS LUCHTHAVEN