Olieproductie Guyana genereert maandelijks ruim USD 1,5 miljard

De olieproductie voor de kust van Guyana genereert momenteel meer dan 1,5 miljard dollar per maand, volgens Philip Rietema, vicepresident van ExxonMobil Guyana. Tijdens een recente uitzending van de Guyana Energy Perspectives Podcast, zei Rietema dat de dagelijkse productie inmiddels meer dan 600.000 vaten bedraagt. “De geproduceerde olie vertegenwoordigt een opbrengst die wordt verdeeld onder de bevolking van Guyana en onze aandeelhoudersgroep”, aldus Rietema.

Met de huidige prijzen zou dit neerkomen op een jaarlijkse omzet van 18 miljard dollar. De Guyaanse regering had eerder voorspeld dat de olie-export in 2024 16,8 miljard dollar zou opleveren, gebaseerd op een geschatte export van 202 ladingen van elk een miljoen vaten, oftewel ongeveer 552.000 vaten per dag. Echter, de werkelijke productie ligt al hoger, met een gemiddelde van 619.000 vaten per dag in de eerste vijf maanden van het jaar, en dit gemiddelde kan verder stijgen na optimalisaties later dit jaar.

Er is wel een geplande sluiting van de Liza-projecten voor twee weken om de aansluiting op het Gas-to-Energy-project te faciliteren. Het merendeel van de verwachte export in 2024 zal naar het door Exxon geleide Stabroek Block-consortium gaan, dat zijn investeringen terugkrijgt. Guyana verwacht 2,08 miljard dollar aan inkomsten uit de verkoop van zijn ruwe olieproductie, en de groep onder leiding van ExxonMobil zal naar verwachting ook 319,9 miljoen dollar aan royalty’s aan Guyana betalen. Rietema wees erop dat er de komende jaren nog drie projecten (Yellowtail, Uaru en Whiptail) in productie zullen gaan. “Tegen eind 2027 verwachten we een productiecapaciteit van ruim 1,3 miljoen vaten per dag te hebben”, aldus Rietema. Dit zou de jaarlijkse inkomsten tot boven de 30 miljard dollar kunnen brengen, die gedeeld zullen worden met de bevolking van Guyana en de aandeelhouders van ExxonMobil.

Rietema benadrukte de transformatieve impact van deze ontwikkeling voor Guyana. Hij herinnerde aan de woorden van Darren Woods, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van ExxonMobil, die stelde dat Guyana de geschiedenis in zal gaan als een van de meest succesvolle diepwaterontwikkelingen ooit. “Het duurde meer dan vijftien jaar voordat we onze eerste ontdekking deden, en vanaf dat moment hebben we echt aanzienlijke waarde voor Guyana gecreëerd”, aldus Rietema.

Hij prees de petroleumovereenkomst van het Stabroek-blok, hoewel sommigen kritiek hadden op de fiscale voorwaarden die als te genereus werden beschouwd. Rietema verdedigde het contract door te stellen dat het precies deed wat het moest doen: een buitenlandse investeerder als Exxon naar Guyana halen. Hij onderstreepte het belang van stabiele contractvoorwaarden om de vele jaren van geplande investeringen mogelijk te maken. Exxon is de exploitant van het Stabroek-blok met een belang van 45 procent, samen met mede-venturers Hess (30%) en CNOOC (25%).

More
articles