Kenki Denki-project richt zich op sociale cohesie en zelfredzaamheid

De presidentiële werkgroep Wijken In Ontwikkeling, heeft de uitdagende taak op zich genomen om de armoede en leefomstandigheden in de wijk Devisbuiten (Texas) aan te pakken. Met haar nieuwe pilotproject ‘Kenki Denki’, wil de werkgroep een verschil maken in een wijk waar armoede, criminaliteit en overbewoning veel voorkomen. De werkgroep heeft als doel duurzame armoedebestrijding en zelfredzaamheid te bevorderen. “In deze wijk heerst armoede, zijn er veel laagopgeleide alleenstaande moeders, tienermoeders, drop-outs, overbewoning, hangjongeren, en weinig recreatiemogelijkheden, wat vaak leidt tot criminaliteit”, zegt Judith Wijngaarde, secretaris van de werkgroep.

Het buurtontwikkelingsproject is gestart op 26 juli 2024.N ‘Kenki Denki’ is een intensief programma waarbij de werkgroep huis aan huis gezinnen zal bezoeken. De leden van de werkgoep zijn herkenbaar aan hun T-shirts met de tekst ‘Kenki Denki’ voorop en ‘Houd de omgeving schoon’ achterop, gesponsord door firma Soeng Ngie. “In Devisbuiten zijn veel bewoners geen rechtmatige eigenaars van hun percelen. We zien hier ook negatieve intergenerationele patronen die zich zullen blijven herhalen als er geen gerichte acties worden ondernomen voor duurzame verbeteringen”, aldus Wijngaarde. De werkgroep benadrukt dat hun aanpak gericht is op het bieden van “hengels in plaats van vissen”, om mensen te stimuleren zelfstandig te worden en niet afhankelijk te blijven van hulp. Het project beoogt bewustwording te creëren over de oorzaken van de problemen in de wijk en de noodzakelijke veranderingen te realiseren. Door een verandering in denken te bewerkstelligen op gebieden zoals relaties, opvoeding, normen en waarden, zelfredzaamheid en leefbaarheid, hoopt de werkgroep de vicieuze cirkel van armoede en criminaliteit te doorbreken. Het programma wordt uitgevoerd door een buurtnetwerk, bestaande uit buurtbewoners, religieuze organisaties, de buurtmanager en een schoolvertegenwoordiger, onder leiding van de presidentiële werkgroep.

Hoewel de werkgroep en de buurtbewoners gemotiveerd zijn, blijft de betrokkenheid van cruciale overheidsstakeholders minimaal. Dit gebrek aan ondersteuning kan de impact van het project ernstig beperken. Het buurtnetwerk zal daarom, indien nodig, zelf overheidsinstanties benaderen om de samenwerking te optimaliseren. Speciale aandacht gaat uit naar jeugdcriminaliteit en het verbeteren van sport- en recreatiemogelijkheden voor jongeren. De werkgroep streeft ernaar dat deze integrale aanpak wordt opgenomen in het beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, om zo sociale cohesie en leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

Het integrale programma van het buurtnetwerk in Devisbuiten omvat onderhoud en verbetering van infrastructuur zoals wegen en afwatering, in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken. Er worden trainingen georganiseerd voor zelfredzaamheid, waaronder een cursus textiele werkvormen in samenwerking met het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Toekomstige initiatieven omvatten ondersteuning voor alleenstaande moeders, preventie van tienerzwangerschappen en programma’s voor risicojongeren zoals drop-outs en hangjongeren, met nadruk op jeugdcriminaliteit. Daarnaast wordt gewerkt aan het oplossen van grondproblemen en het aanleggen van ontbrekende nutsvoorzieningen, met tijdelijke maatregelen zoals fluorescerende tape op lantaarnpalen in afwachting van straatverlichting.

More
articles