Ramadhin: ‘Deel medicijnen uit India is afgekeurd’

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft bevestigd dat een deel van de medicijnen afkomstig uit India, is afgekeurd. In augustus 2023 ontving de regering een geste uit India, bestaande uit tien containers met twintig soorten medicijnen. De medicijnen werden onderzocht door de Geneesmiddelen Registratie Commissie, die oordeelde dat niet alle medicijnen voldeden aan de vereiste kwaliteitsnormen.

De overheid is er verantwoordelijk voor dat de medicijnen die verstrekt worden, voldoen aan de gestelde eisen. “Een groot deel van de medicijnen is al vrijgegeven en verdeeld onder verschillende instanties, maar de medicijnen die niet aan de kwaliteitseisen voldeden, zijn vernietigd”, aldus de minister. Ramdhin ging ook in op de medicijntekorten. Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS), zorgt voor de bevoorrading van de apotheken. Als onderdeel van een herstelplan van de overheid, is een van de doelen ervoor te zorgen dat medicatie voldoende beschikbaar is bij de verschillende apotheken. Ramdhin stelde dat het vanwege de beperkte financiële middelen, dit een uitdaging is. Het BGVS heeft een duidelijk bedrijfsplan ingediend bij de overheid, dat is goedgekeurd. Er worden inspanningen geleverd om de voorraad van de BGVS te vergroten, zodat er genoeg medicijnen overal te krijgen zijn. ‘’Maar het aanleggen van een voorraad medicijnen alleen is niet voldoende; er moet ook financiering komen om de aankoop van deze middelen door particuliere apotheken en ziekenhuizen te ondersteunen’’, aldus Ramdhin.

Een andere uitdaging waarop de minister de aandacht vestigde, betreft de uitstaande schulden van de ziekenhuizen bij het BGVS voor medicijnen.

‘’Hoewel er inspanningen worden gedaan, om de voorraadstrategie aan te pakken, is het van cruciaal belang dat de uitstaande schulden worden vereffend.

Het doel is om de beschikbaarheid van medicijnen aanzienlijk te vergroten. Er worden inspanningen geleverd, om deze uitdagingen te overwinnen en de situatie in de nabije toekomst te verbeteren’’, aldus de minister.

More
articles