Oude en nieuwe criminele netwerken uit Guyana blootgelegd

Shaheed ‘Roger’ Khan, ooit Guyana’s meest beruchte drugsbaron, stond bekend om zijn luxe levensstijl en uitgebreide criminele activiteiten. Hij werd in 2006 door Amerikaanse documenten, gepubliceerd via Wikileaks, vergeleken met de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar. Khan leefde als een vorst in Guyana, waar hij onder andere openbare grond kocht van een suikerfabriek en een bos exploiteerde in Essequibo.

Suriname en Guyana

In de wereld van de cocaïnehandel zijn namen zoals Ronnie Brunswijk, Desi Bouterse en de in 2014 veroordeelde Piet Wortel, bekend in Suriname en omstreken. Maar het blijft niet bij dit drietal, Panorama noemt in een uitgebreid artikel ook Brian Blue, die volgens Panorama, al jaren een sleutelrol speelt als opvolger van de ‘Guyanese Escobar’ Roger Khan. Blue wordt genoemd als de opvolger van Roger Khan, in een breed exposé over hoe het de verschillende drugsbaronnen vergaan is in recente jaren. De link wordt ook getrokken naar Piet Wortel.

Politieke bescherming en criminele activiteiten

Khans succes was mede te danken aan zijn speciale relatie met de regering van Guyana. Ondanks zijn criminele achtergrond kon hij eigendommen verwerven, omdat er geen veroordeling tegen hem was uitgesproken op het moment van de transacties. Zijn criminele carrière begon met een veroordeling in 1992 in Montgomery County, VS, voor inbraak en diefstal. Hij ontvluchtte de VS in 1994 naar Guyana om verdere vervolging te ontlopen.

Khan zette doodseskaders op, bestaande uit corrupte politieagenten, die tussen 2002 en 2006 criminelen vermoordden in opdracht van de regering. Hij zou ook banden hebben gehad met de FARC, waarbij hij wapens ruilde voor cocaïne.

Arrestatie en veroordeling

Op 15 juni 2006 werd Khan gearresteerd in Suriname tijdens een drugstransactie. Twee weken later werd hij uitgeleverd aan Trinidad en vervolgens aan de VS, ondanks dat dit tegen de wetten van Suriname en Guyana inging. In de VS werd hij aangeklaagd voor cocaïnesmokkel en veroordeeld tot 40 jaar celstraf.

Invloed en operaties

Khans criminele organisatie controleerde de cocaïne-industrie in Guyana met behulp van gewelddadige handhavers. Zijn organisatie importeerde grote hoeveelheden cocaïne in de VS en waste de opbrengsten wit via New Yorkse banken. Na zijn arrestatie opereren criminelen in Guyana onder de radar, zowel in legale als illegale sectoren, inclusief de lucratieve oliesector.

Nieuwe criminele netwerken

De banden tussen misdaadbazen en politiek blijven sterk in Guyana. Zakenlieden zoals Nazar en zijn zoon Azruddin Mohamed worden onderzocht door de DEA, FBI en de Binnenlandse Veiligheids-dienst voor hun betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en witwassen. Ze werken samen met oliegigant ExxonMobil aan een project ter waarde van 300 miljoen dollar, ondanks waarschuwingen van Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

Internationale reikwijdte

In maart 2024 werd de Nederlands-Surinaamse Vitesh Jamnapersad Guptar in Guyana opgepakt. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van de ‘Ndrangheta, een Zuid-Italiaanse maffiaorganisatie, en betrokkenheid bij de smokkel van cocaïne naar Europa. Guptars arrestatie is onderdeel van een groot internationaal onderzoek naar de ‘Ndrangheta.

De arrestatie en veroordeling van Shaheed ‘Roger’ Khan hebben de criminele activiteiten in Guyana niet volledig uitgeroeid. Nieuwe spelers blijven opduiken, waarbij de banden tussen misdaad en politiek diepgeworteld zijn. De strijd tegen de georganiseerde misdaad in Guyana blijft een complex en aanhoudend proces.

Bron artikel: Panorama

More
articles