Voortzetting getuigenverhoor in strafzaak Ashwin Adhin

Op 24 juni 2024 heeft het Hof de strafzaak in hoger beroep tegen de verdachte Ashwin Adhin behandeld. Tijdens deze zitting werd het getuigenverhoor voortgezet, waarbij Adhin werd bijgestaan door zijn raadslieden I. Kanhai BSc. en mr. C. Algoe. De getuigen M.L., A.B. en R.S., allen (voormalige) medewerkers van het Kabinet van de Vicepresident, werden gehoord.

Het getuigenverhoor zal op maandag 22 juli 2024 om 13:00 uur worden voortgezet, waarbij vier nieuwe getuigen hun verklaring zullen afleggen.

Achtergrond van de strafzaak

Ashwin Adhin, voormalig vicepresident en assembleelid, werd in november 2020 door de politie thuis opgehaald en aangehouden in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar verduisterde en vernielde media-apparatuur op het Kabinet van de Vicepresident. In die periode werd bekendgemaakt dat medewerkers van het kabinet verdacht werden van diefstal en vernieling van deze apparatuur.

Volgens de politieverklaringen van de betrokken medewerkers zou de vernieling van media-apparatuur ter waarde van SRD 1,5 miljoen in opdracht van Adhin zijn uitgevoerd. Korpschef Roberto Prade bevestigde destijds dat Adhin verdacht werd van vernieling.

In augustus 2022 tekende Adhin bezwaar aan tegen zijn dagvaarding. Hij wordt verdacht van het vernietigen van apparatuur op het kabinet dat hij destijds leidde. Adhin en twee medewerkers werden eerder aangehouden in dezelfde kwestie, maar vanwege zijn hoge functie werd Adhin in vrijheid gesteld. De medewerkers verklaarden dat zij de opdracht tot vernietiging van de apparatuur van Adhin hadden gekregen, wat Adhin ontkent. Het Hof van Justitie zal het bezwaarschrift behandelen en zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie horen voordat er een beslissing wordt genomen. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, zal de verdachte niet verder worden vervolgd. Als het bezwaar ongegrond wordt bevonden, zal het Hof de zaak verder behandelen. Tegen de beslissing van het Hof kan in hoger beroep worden gegaan, zowel door het Openbaar Ministerie als door de verdachte.

More
articles